Με συγκίνηση και πυγμή οι στρατιωτικοί αγώνες "Φλωράκεια 2013"

Με την ομιλία του διοικητή του Β΄ Σ.Σ. αντιστράτηγου Ζαχαρία Βερίγου κηρύχθηκε η έναρξη των στρατιωτικών "Φλωράκεια 2013", προς τιμήν του επίτιμου διοικητή του Β΄ Σ.Σ. Ευαγγέλου Φλωράκη, που έχασε την ζωή του από πτώση ελικοπτέρου στην Κύπρο, πριν 11 χρόνια.

Η ομιλία του αντιστράτηγου Ζαχαρία Βερίγου ήταν η εξής:

Σχεδόν ο κάθε μήνας του έτους είναι χαραγμένος στη μνήμη μας για κάποιο ή κάποια σημαντικά γεγονότα που άλλοτε είναι εθνικά, άλλοτε θρησκευτικά και άλλοτε στρατιωτικά και άλλοτε προσωπικά.

Έτσι, για όλους εμάς που υπηρετούμε στο Β΄ΣΣ, ο Ιούλιος είναι ένας μήνας ξεχωριστός για τρία, τουλάχιστον πολύ σημαντικά γεγονότα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την Κύπρο μας. Το πρώτο είναι εθνικό γεγονός και αφορά στην εισβολή των Τούρκων στο Νησί της Αφροδίτης, το 1974, στην ηρωική δράση και θυσία των παλικαριών της Α΄Μοίρας, αλλά και των λοιπών Μονάδων Καταδρομών. Τα δεύτερο και τρίτο είναι "οικογενειακά", της "στρατιωτικής οικογένειας" και αφορούν στην αναχώρηση από το γήινο αυτό κόσμο, στις 10 Ιουλίου του 2002, του Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη στο ίδιο νησί, στην Κύπρο μας, την ώρα της εκτέλεσης του καθήκοντος ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και στη φονική έκρηξη στο Μαρί στη Ναυτική Βάση το 2011 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκατρείς συνάδελφοι.

Ένδεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξιάρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Υποπλοίαρχου Νικόλαου Σεργίου, και των μελών του πληρώματος, Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και του Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή.  Ο Ανιστράτηγος Ευάγγελος  Φλωράκης έπεσε την ώρα του καθήκοντος σε ένα τόπο που λάτρεψε και υπηρέτησε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, με όλο το πάθος που τον διέκρινε. 

Πριν από λίγο τελέσαμε το μνημόσυνο για τα ένδεκα χρόνια από την κοίμηση του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και των συνοδών του Αξιωματικών και ταυτόχρονα ενώσαμε την προσευχή μας, για την ανάπαυση και των ψυχών των καταδρομέων της Μονάδος που μας φιλοξενεί, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος.  
  
Ο Στρατηγός Φλωράκης ήταν ένα τεράστιο ταμείο σοφίας, απλής και πρακτικής σκέψης.

Πιστεύω ότι ήταν ο χαρακτηριστικός εκφραστής του αρχαίου Αθηναϊκού ιδανικού, του "καλός καγαθός".

Για όσους έζησαν δίπλα του, ήταν άμεσα αναγνωρίσιμη η ιδιαίτερη αγάπη, η φροντίδα και το ενδιαφέρον του για τους μικρότερους συναδέλφους, δίπλα στους οποίους στεκόταν, με περίσσια υπομονή και ενδιαφερόταν, σαν πατέρας, σαν αδελφός, σαν αληθινός συνάδελφος, με την κυριολεξία του όρου. Σαν πραγματικός ηγέτης που δίδασκε με το προσωπικό του παράδειγμα. 

Μας λείπει ο Στρατηγός. Μας λείπει ως συνάδελφος, ως δάσκαλος, ως βετεράνος του είδους, στο χώρο του Στρατού μας.

Ο Στρατηγός Φλωράκης όμως, και σήμερα, βρίσκεται ανάμεσά μας, για να μας καμαρώσει σ΄αυτούς τους συμβολικούς Στρατιωτικούς Αγώνες, που διοργανώνουμε στη μνήμη του. Αγωνιστής και αυτός, σε όλη του τη ζωή, στον "αγώνα τον καλό΄", θα βρίσκεται εδώ, γελαστός, μειλίχιος και ικανοποιημένος, διότι η θυσία του δεν πήγε χαμένη. Άφησε παρακαταθήκες, τις οποίες εμείς, οι νεότεροι, δώσαμε υπόσχεση στη μνήμη του ότι θα τηρούμε, για να κρατήσουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή.

Όλοι μαζί, η οικογένειά του, οι συμμαθητές του, οι συνάδελφοι του, εμείς οι νεώτεροι, με νοσταλγία και υπερηφάνεια θυμόμαστε τις περιόδους της συνεργασίας και γνωριμίας μας.

Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο τη στιγμή αυτή να εκφραστούν τα θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες Σχηματισμούς και Μονάδες του Σώματος Στρατού και στη διοργανώτρια Ι ΜΠ, αλλά και σε όλο το συμμετέχον προσωπικό, των ΙΙ Μ/Κ ΜΠ και 1ης ΤΑΞΑΣ στα "ΦΛΩΡΑΚΙΑ 2013", που παρά τις ιδιαίτερες  δυσκολίες και βαρύ εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα, για να αποτίσουμε, όλοι μαζί και φέτος, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη του Στρατηγο Φλωράκη Ευάγγελου, για 10η συνεχή χρονιά.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσ/νίκη κο Κων/νο Ψευδιώτη, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων που συμμετέχει συμβολικά, εκτός συναγωνισμού, και αθλοθέτησε έναν αγώνισμα και όλους όσους σήμερα μας τίμησαν με την παρουσία τους στο λιτό αυτό μνημόσυνο και να κηρύξω την έναρξη των Στρκών Αγώνων "ΦΛΩΡΑΚΕΙΑ 2013" στη μνήμη του Σρατηγού Φλωράκη Ευάγγελου, ενθυμούμενος τον Καβάφη που λέει : Όταν εμείς οι Έλληνες θέλουμε να καυχιόμαστε,  αξίζει να λέμε "Τέτοιους βγάζει το Έθνος μας. Έτσι Θαυμάσιος πρέπει να είναι ο έπαινός μας".






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο