Χειροτονία Ημαθιώτη κληρικού στην Κύπρο

Με πανηγυρική λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε, το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονα, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό ναό στην κοινότητα Κακοπετριάς Κύπρου, καθώς και η χειροτονία του διακόνου του ναού πατρός Αθανάσιου Γ. Βουδούρη εις πρεσβύτερο. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. 

Ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, κατάγεται από τη Βέροια Ημαθίας. Είναι έγγαμος, με τέσσερα τέκνα και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων και υποψήφιος διδάκτωρ. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στην Ημαθία μέχρι και το 2011, ενώ ακόμη και σήμερα, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα του, συμμετέχοντας σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, ιστορικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

Ο π. Αθανάσιος στο χειροτονητήριο λόγο του, εν πρώτοις, ανέφερε τα εξής: «απεκδυόμενος τη στολή της διακονίας, και ενδυόμενος τα ιερά άμφια του πρεσβυτέρου, αισθάνομαι ενδόμυχα την ανάγκη να εκφράσω την αμέτρητή μου ευγνωμοσύνη προς τον ζωοδότη Κύριο, ο οποίος επ’ ευεργεσία, με κάλεσε κοντά του, οδηγώντας τα βήματά μου στην αγιότατη, αποστολοβάδιστη, και αγιοτόκο Μητρόπολη Μόρφου».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο με τα κάτωθι λόγια: «Σήμερα, αυτή τη λαμπρή και μεγάλη ημέρα για την κοινότητά μας, καλούμαι, με τις ευχές σας, να λάβω τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης, το βαθμό του πρεσβυτέρου, προκειμένου να συνεχίσω να υπηρετώ την ενορία που μου εμπιστευτήκατε, και τόσο πολύ έχω αγαπήσει. Δεχθείτε, λοιπόν, Πανιερώτατε, τις θερμές μου ευχαριστίες, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, τόσο για το πατρικό σας ενδιαφέρον, και για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε, αναθέτοντάς μου τα υψηλά καθήκοντα που απορρέουν από το υπούργημα του πρεσβυτέρου. Σας παρακαλώ, να εύχεστε πάντοτε προς τον Κύριο, όπως φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας, και τίμιος υπηρέτης των εντολών του Θεού, εις δόξαν του Τιμίου ονόματός Του και εις διακονία του χριστεπώνυμου ποιμνίου – που, κατά παραχώρηση Θεού, μου εμπιστεύεστε».

Επιπλέον, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον π. Αλέξανδρο, εφημέριο της οικείας ενορίας: «Στην αγαπητή αυτή Κοινότητα, διδάχθηκα, από τον σεβαστό εφημέριό της, τον π. Αλέξανδρο, τα πρώτα νάματα της ιερατικής ζωής. Το πατρικό ενδιαφέρον και η ειλικρινής του αγάπη, σκέπασαν όλο αυτό το διάστημα της διακονίας μου τις προσωπικές μου ελλείψεις και αδυναμίες. Για τον λόγο αυτό, εκφράζω προς το πρόσωπο του τις θερμότατες ευχαριστίες μου, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, ευχόμενος όπως ο Θεός του χαρίζει δύναμη, υγεία, φωτισμό και σωτηριώδη μετάνοια. Είμαι βέβαιος ότι οι ευχές και το ενδιαφέρον του θα συνεχίσουν να με σκεπάζουν και στα νέα μου καθήκοντα».  

Ο π. Αθανάσιος μίλησε, επίσης, για την ευλογημένη εμπειρία του με τους νέους της ενορίας του και της Κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου:  «Ισχυρά διδάγματα έλαβα μέσα από την επαφή μου με τους νέους και τα παιδιά, τόσο κατά τη διάρκεια των κατηχητικών συναντήσεων της ενορίας μας, όσο και μέσω της συναναστροφής μου μαζί τους στην Κατασκήνωση της Μητροπόλεώς μας. Η πληγωμένη αθωότητά τους, από τα δικά μας πάθη και δικές μας αδυναμίες, μας υποχρεώνει να αντιληφθούμε ότι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, η ανάγκη για προσευχή και εναπόθεση των ελπίδων μας στη Χάρη και το Έλεος του Θεού, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Ευχαρίστησε, ακόμη, τους οικείους, τους συγγενείς και φίλους του, στην Ελλάδα και την Κύπρο και ιδιαιτέρως την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, για την αγάπη τους και την αδιάκοπη υποστήριξή τους. 

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε και προς άλλους κληρικούς που κατά τη διάρκεια της ζωής του τον στήριξαν

Στο τέλος, αναφέρθηκε με συγκίνηση στον μακαριστό παππού του, πατέρα Αθανάσιο Μαρμαρά: «Ιδιαιτέρως αισθάνομαι την ανάγκη, αυτή την ξεχωριστή στιγμή της ζωής μου, να μνημονεύσω και να επικαλεστώ τις πρεσβείες και τις προσευχές του μακαριστού πατρός Αθανασίου Μαρμαρά, του αγαπημένου μου παππού, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι αγάλλεται και χαίρει, αναπαυόμενος «εν σκηναίς δικαίων».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατεθούν οι παραινέσεις του εφημέριου της εν λόγω ενορίας, πατρός Αλεξάνδρου: «Πανιερώτατε, πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, είμαι πολύ συγκινημένος αλλά χαρούμενος, επειδή ο Θεός ευλόγησε να έχω στο εξής ένα συνεργάτη άξιο, τον οποίο πολύ αγάπησα από καρδίας, τον πατέρα Αθανάσιο. Σήμερα εορτάζει η εκκλησία μας, του Αγίου Παντελεήμονος, όμως η εορτή αυτή ενισχύετε και με μια άλλη εορτή της χειροτονίας του π. Αθανασίου. Ευχαριστούμε τον Θεό και τον Πανιερώτατο, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο για αυτή την χειροτονία και τον ερχομό του π. Αθανασίου κοντά μας. Όλοι μας, ως εκκλησία και ποίμνιο της Κακοπετριάς, το νιώθουμε αυτό το ευχάριστο γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται από την παρουσία όλων εδώ. Είμαστε ευχαριστημένοι και ήρθαμε να ενισχύσουμε τον νέο ιερέα με τις προσευχές και δεήσεις μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους οικείους του πατρός Αθανασίου ότι εγώ προσωπικά και η εκκλησία μας θα αγκαλιάσουμε τον πατέρα Αθανάσιο με όλη τη θέρμη της καρδιάς μας, θα του συμπαρασταθούμε, θα τον ενισχύσουμε στα πρώτα του βήματα και οι προσευχές μας θα τον συνοδεύουν πάντοτε όσο υπάρχουμε. Στα πενήντα χρόνια της σταδιοδρομίας μου ως ιερέας σε αυτή την κοινότητα ξεχώρισα δυο σημαντικά πράγματα, τα όποια οφείλει κάθε ιερέας να έχει υπόψη του. Πρώτον, ο ιερέας είναι e-πνευματικός πατέρας όλης της κοινότητας, όλοι οι ενορίτες είναι πνευματικά του τεκνά, για αυτό πρέπει να είναι αμερόληπτος με όλους, μακριά από πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις. Ο κάθε ένας ενορίτης μας έχει την ανάγκη όλων μας, να μη ξεχωρίζουμε πρόβατα από λύκους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι χρειάζεται η ειλικρινής επικοινωνία του ιερέως με το ποίμνιό του, αυτά που είπε ο απόστολος Παύλος κλαίω μετά κλαιόντων και χαίρω μετά χαιρόντων. Πάτερ Αθανάσιε να τα έχεις πάντοτε υπόψη σου και η παρουσία σου να είναι και στη λύπη και στη χαρά των ενοριτών σου. Εύχομαι και ευχόμαστε όλοι μας καλή σταδιοδρομία και καλό ιερατικό βίο. Προς το ποίμνιο της Κακοπετριάς αφήνω μια παρακαταθήκη: αγκαλιάστε τον νέο σας ιερέα, με όλη σας την αγάπη, με όλη σας τη θέρμη, σεβαστείτε τον, βοηθήστε τον για να είναι και αυτός χαρούμενος. Τότε οι ευλογίες και οι ευχές του προς εμάς και τον Ύψιστο θα είναι πολλαπλές».

Τέλος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος νουθετώντας τον π. Αθανάσιο, είπε: «π. Αθανάσιε να συνεχίσεις αυτά που παρέλαβες από τον μακαριστό γέροντα πρεσβύτερο πάππου σου Αθανάσιο, αυτά που παραλαμβάνεις από τον πατέρα Αλέξανδρο και αυτά που θα παραλάβεις από την παρακαταθήκη που εντός ολίγου τα ανάξια χέρια μου θα σου δώσουν, το σώμα του Αναστημένου και Σωτήρος Χριστού. Εύχομαι ο Θεός να σου δίνει μετάνοια, ταπεινό φρόνημα, να βλέπεις πρώτα και κύρια, τα δικά σου λάθη, να τα καταθέτεις εις την μετάνοια σου καθημερινά στα πόδια του Σωτήρος Χριστού και έτσι θα μπορείς να παίρνεις την άφεση των αμαρτιών και θα είσαι ξεκούραστος και ανάλαφρος για να μπορείς να ξεκουράζεις το βεβαρημένο ποίμνιό σου. Καλή δύναμη, καλή πορεία στην ιεροσύνη σου».

Πηγή: amen.gr





Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Χρ.Παπαθανασίου2/8/13, 6:04 μ.μ.

    Συγχαρητήρια στον πάτερ Αθανάσιο Βουδούρη και τις καλλίτερες ευχές μας για μια σταδιοδρομία ειρηνική και με πολύ αγάπη .Η ευλογία που του άφησε ο παππούς του Π.Αθανάσιος Μαρμαράς,να τον ακολουθεί πάντα προς συμφέρον του ποιμνίου του και του ιδίου.Καλή και ευλογημένη Ιεροσύνη πάτερ Αθανάσιε.Οικ. Χρ.Παπαθανασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο