Ψήφισμα για τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις

Οι εκπρόσωποι των δημάρχων, των κοινωφελών επιχειρήσεων και εργαζομένων, από το χώρο της Βόρειας Ελλάδας, που συγκεντρωθήκαμε στη Βέροια το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 για να συζητήσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στα νομικά πρόσωπα, αποφασίσαμε τα παρακάτω.

Ψήφισμα

Με αφορμή τις κυοφορούμενες αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουμε την αντίθεση μας τόσο ως προς το περιεχόμενό τους, όσο και προς την όλη μεθόδευση που ακολουθείται.
Η ενδεχόμενη κατάργηση νομικών προσώπων οποιασδήποτε μορφής ή ακόμα και η συρρίκνωσή τους, θα καταστήσει απαγορευτική την προσφορά από την πλευρά των δήμων σημαντικών υπηρεσιών στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας και του περιβάλλοντος που τόσο ανάγκη έχουν αυτή την εποχή οι πολίτες. Σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή χαλαρώνει με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτή η κατάσταση, είναι αδιανόητο να υιοθετούμε αποφάσεις και πρακτικές που επιδεινώνουν το πρόβλημα.   
Η κεντρική διοίκηση οφείλει να σέβεται την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μην παρεμβαίνει στο έργο της με απλές υπουργικές αποφάσεις που άρουν τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα. Είναι απαράδεκτο να σχεδιάζεται η κατάργηση Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προεδρικά διατάγματα, όταν μόνοι αρμόδιοι και εποπτεύοντες κατά το νόμο για αυτά είναι οι ίδιοι οι Δήμοι. 
Είμαστε αντίθετοι και δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση και τα νομικά της πρόσωπα. Δε μπορεί να έχει περιεχόμενο η αυτοδιοίκηση χωρίς τη δυνατότητα να αποφασίζει αυτή για τον τρόπο διαχείρισης των τοπικών προβλημάτων που την απασχολούν, να σχεδιάζει τις δομές που θα τη βοηθήσουν στο έργο, να παράγει και να υλοποιεί στόχους με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.
Επιβάλλεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα νομικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτά να λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, να επιδειχθεί ο προσήκον σεβασμός στο έργο που επιτελούν και στους εργαζόμενους τους που τα υπηρετούν. 
Δε μπορεί να παραγνωρίζεται και να υποτιμάται ο ιδιαίτερος ρόλος που διαδραματίζουν στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα σε πολλά σημεία της ελληνικής περιφέρειας τα νομικά πρόσωπα των Δήμων είναι τα μοναδικά που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά κυρίως τη νεολαία, στις αναζητήσεις της. Είναι κοντά στην τρίτη ηλικία αλλά και στις ανησυχίες της νέας γενιάς προσφέροντας διεξόδους επιμόρφωσης στην τέχνη και την παιδεία. Συντηρούν και λειτουργούν προγράμματα στήριξης της τρίτης ηλικίας, πρωτοβάθμιας υγείας για ανασφάλιστους, βρεφονηπιακούς  και παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα, ωδεία, σχολές χορού, μουσεία, βιβλιοθήκες, αθλητικά κέντρα και τόσα άλλα. 
Με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει είναι πλέον αναντικατάστατες δομές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Με γνώμονα τον κοινωνικό χαρακτήρα τους με ορθολογισμό αλλά και διαφάνεια λειτουργούν σε όφελος των πολιτών. 
Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδιάζει. Να μην παραβιάσει τη νομιμότητα. Οι τοπικές κοινωνίες επιβάλλεται να λύσουν τα τοπικά τους προβλήματα με αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιες, στηριγμένες στην νομιμότητα, αυτοδιαχείριση και αυτοτέλεια των δήμων που τις εκπροσωπούν. 
Βέροια 29 Ιουνίου 2013

Οι εκπρόσωποι των δημάρχων και των κοινωφελών επιχειρήσεων από τους Δήμους.
Βέροιας
Κομοτηνής
Γρεβενών
Φλώρινας
Πέλλας
Αμυνταίου
Γιαννιστών
Πίνδας – Κολινδρού
Δίου – Ολύμπου

Από τους εργαζόμενους 
Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών ΟΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Δημοτικών Ωδείων Γιαννιτσών και Αριδαίας.
Σωματείου εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Βέροιας



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο