Περιβαλλοντικά: Ξεκινά η υλοποίηση των ''πράσινων στεγών'' στις πόλεις

Γράφει ο συνεργάτης μας, 
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος  
Αντώνης Φαναριώτης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας Και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε στις 7 Αυγούστου τα αποτελέσματα του προγράμματος ''Πράσινα Δώματα Σε Δημόσια Κτίρια''. Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με εγκατάσταση πράσινων στεγών σε δημόσια κτίρια με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την εξοικονόμηση ενέργειας  κατά την χειμερινή και θερινή περίοδο. 

Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δημοσίου επιδοτούνται με το ποσό των 15.000.000 € συνολικά, για την εγκατάσταση πράσινων στεγών. Συγκεκριμένα, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ωδεία, νηπιαγωγεία, πολιτιστικά κέντρα θα αποτελέσουν τα ''θεμέλια'' για μια τέτοια επικερδή επένδυση.  

Η εγκατάσταση πράσινων στεγών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει κατά 1 με 5% τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ένα αστικό περιβάλλον. Εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση του πρασίνου στις πόλεις είναι μερικά από τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης, όπως δήλωσε και ο  αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Κ. Καλαφάτης. Επίσης, το φιλτράρισμα επικίνδυνων σωματιδίων της ατμόσφαιρας και η λειτουργία τους ως φορείς οξυγόνου αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών, όπως και η βελτίωση των θερμικών και περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής. Η εγκατάσταση πράσινων στεγών σε όλες τις πόλεις της χώρας θα βελτιώσει στο έπακρο το κλίμα και κατά συνέπεια θα βελτιωθεί και η ζωή των πολιτών και θα παρατηρηθεί ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Με την  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εν λόγω προγράμματος, προμηνύεται ευοίωνο το κλίμα για τις πόλεις αλλά και για τους κατοίκους αυτών τα επόμενα χρόνια. Μία τέτοια επένδυση  μέσα στην καρδιά του τσιμέντου αποτελεί το καλύτερο όπλο για να πρασινίσουν οι πόλεις της χώρας. Παρόμοιες δράσεις του υπουργείου με μεγαλύτερη συχνότητα επιβάλλονται και κρίνονται αναγκαίες  με στόχο πάντα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο