Οι βαλσαμωμένες καρδιές των Αλέξανδρου και Γεώργιου Υψηλάντη στην Σουμελά

Δύο ξεχωριστά, αλλά και ασυνήθιστα, "κειμήλια" θα εκτίθενται από τις ποντιακές οργανώσεις στους φετινούς εορτασμούς της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής". Πρόκειται για τις βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εκ των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και του αδερφού του Γεωργίου, που μεταφέρθηκαν ήδη στη μονή και θα τεθούν σε δημόσιο προσκύνημα, κατά τις επίσημες πανηγυρικές εκδηλώσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του "Πόντιου Πρίγκιπα" όπως τον αποκαλούν πολλοί Πόντιοι, βαλσαμώθηκε και στάλθηκε από τη Βιέννη, όπου πέθανε, στην Ελλάδα το 1828, κατόπιν δικής του επιθυμίας. Η οικογένειά του τη χάρισε, μαζί με εκείνη του αδερφού του Γεωργίου, επίσης βαλσαμωμένη, στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο των Αθηνών. Αργότερα, μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στην οδό Στησιχόρου, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα.

(Σ.Σ.: Ως εκθέματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά μας ξενίζει και προφανώς δεν συνάδει στην χριστιανική λατρεία η "προσκύνηση", όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, βαλσαμωμένων οργάνων, κυρίως δε μη Αγίων της Εκκλησίας.
Φυσικά, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αξίζει όλες τις τιμές και η πρωτοβουλία για τις τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του είναι αξιέπαινη.)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο