Βέροια: Εφαρμόζουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πριν καν συζητηθούν!

 Πολλές φορές είναι θέμα τυπικό, άλλες φορές είναι θέμα ουσίας, αλλά όπως και να έχει, πρέπει όλοι να αποφασίσουμε αν τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας είναι όργανο που ασκεί εξουσία ή απλά είναι "διακοσμητικό" στοιχείο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραγκωνισμού και της ασέβειας προς το δημοτικό συμβούλιο είναι οι ειλημμένες αποφάσεις Δ.Σ. Νομικών Προσώπων του Δήμου που τίθενται σε εφαρμογή, χωρίς την προγενέστερη έγκριση από το Σώμα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, που ανακοίνωσε πανηγυρικά νέα τμήματα και μειώσεις στα δίδακτρα των μαθημάτων για τα Τμήματά της. Σαφώς, κάθε μείωση σε δίδακτρα δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

Ωστόσο, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να βλέπει κανείς την πρόσκληση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Κυριάκου Παναγιωτίδη για την συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου, όπου στο 5ο και 6ο θέμα καλείται το Σώμα να εγκρίνει αποφάσεις της ΚΕΠΑ (άρα να τις θέσει ή όχι σε εφαρμογή) και από την άλλη, μετά από λίγα λεπτά, να αποστέλλεται δελτίο Τύπου από την ΚΕΠΑ που αναφέρει πως αυτό που θα συζητηθεί σε μία εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο (με ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο - θεωρητικά - για το αποτέλεσμά της ψηφοφορίας και της τελικής έγκρισης ή μη των θεμάτων), ότι τίθεται σε ισχύ από τις 16 Αυγούστου.

Στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου τα επίμαχα θέματα αναφέρουν:

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση ή μη της υπ’ αριθ. 66/2013 απόφασης της Κ.Ε.Π.Α. Δ.Βέροιας, για τη δημιουργία νέων τμημάτων προετοιμασίας.

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση ή μη της υπ’ αριθ. 66/2013 απόφασης της Κ.Ε.Π.Α. Δ.Βέροιας, για την αναπροσαρμογή διδάκτρων για το εκπαιδευτικό έτος 2013-2014.

Στο δελτίο Τύπου της ΚΕΠΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, για τα δύο θέματα:

- Το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας δημιουργεί νέο τμήμα για την εισαγωγή υποψηφίων στα τμήματα μουσικολογίας Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Κέρκυρας   και στο  τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης Θεσσαλονίκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

- Στην προσπάθεια της,  η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, να διευκολύνει την παρακολούθηση των διαφόρων τμημάτων από τους ενδιαφερόμενους, μειώνει φέτος ακόμα περισσότερο το κόστος των διδάκτρων και αυξάνει τις κατηγορίες των δικαιούχων εκπτώσεων. 


Επειδή ενδεχομένως κάποιοι να ισχυριστούν πως είναι για καλό αυτές οι αποφάσεις (αν και δεν μπορεί κανείς να πάρει θέση επ' αυτού, αν δεν δει κάποια δεδομένα), τονίζουμε πως δεν εξετάζουμε το περιεχόμενο των αποφάσεων, αλλά την πρακτική που ακολουθείται, όπου για ακόμη μία φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να ψηφίζει τετελεσμένα γεγονότα.

Και αναρωτιώμαστε: Αν το Σώμα, όπως έχει δικαίωμα, κρίνει ότι οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να εγκριθούν, τι θα γίνει; Θα βγάλει νέα ανακοίνωση η ΚΕΠΑ που θα λέει κάτι άλλο; 

Μια μικρή - πλην όμως ουσιαστική - λεπτομέρεια επί του θέματος, είναι ότι, ενώ από το γραφείο Τύπου του Δήμου εστάλησαν στα ΜΜΕ όλα τα εισηγητικά των θεμάτων, εισηγητικά επί των δύο αυτών θεμάτων της ΚΕΠΑ δεν πήραμε (τουλάχιστον όχι μαζί με τα άλλα - αν στείλουν αργότερα, δεν ξέρουμε).

Τέλος, μια φιλική συμβουλή προς όλους: Το ότι είναι προεκλογική περίοδος πια, δεν σημαίνει ότι ο το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να χορεύει στους ρυθμούς που ο καθένας επιλέγει. Ο σεβασμός στην ύπαρξη του Σώματος είναι απαραίτητος, αν και οι ίδιοι οι Σύμβουλοι πολλές φορές υποβιβάζουν οι ίδιοι την αξίας τους, υποκύπτοντας σε ανάλογες προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα γεγονότα που κατά καιρούς κλήθηκαν να εγκρίνουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο