Στην Κωνσταντινούπολη η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Στην Κωνσταντινούπολη το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας για συμμετοχή σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών...

Με το χορευτικό τμήμα εκπροσώπησης συμμετείχε η Ε.Λ.Β. σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώθηκε στο Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης από τις 13 έως και τις 16 Αυγούστου 2013.

Η αποστολή ξεκίνησε το βράδυ της 12ης Αυγούστου και έφτασε στον προορισμό της τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Αυγούστου. Αρχικά, τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλί, όπου περιηγήθηκαν με την βοήθεια της ξεναγού ενώ στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και βόλτα με καραβάκι στο Βόσπορο. Νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο ενώ το απόγευμα ήταν ελεύθερο για ξεκούραση και βόλτα στην πόλη.

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου, σε συνέχεια της ξενάγησης της προηγούμενης ημέρας στις δύο γνωστές Μονές της Πόλης ακολούθησε η επίσκεψη στο Μπλε τζαμί, τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, τη Βασιλική Δεξαμενή και φυσικά στο κορυφαίο σύμβολο της πόλης και του ορθόδοξου χριστιανισμού, την Αγία Σοφία ενώ το μεσημέρι κατά τον ελεύθερο χρόνο πραγματοποιήθηκε βόλτα στην σκεπαστή αγορά (Καπαλί Τσαρσί).

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, μεγάλη ευλογία για τα μέλη της αποστολής αποτέλεσε ο εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου όπου στεγάζεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ με το πέρας της αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας,  η αποστολή επισκέφθηκε την Αιγυπτιακή Αγορά. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πριν ακόμα αρχίσουν οι προετοιμασίες των χορευτών εν όψει της παράστασης που θα ακολουθούσε το ίδιο βράδυ, στήθηκε από τα μέλη της αποστολής ένα αυθόρμητο γλέντι το οποίο πολλοί Τούρκοι περαστικοί θαύμασαν για ώρα και συνεπαρμένοι μάλιστα από τους ήχους της λύρας και του νταουλιού που έπαιζε ασταμάτημα πιάστηκαν στο χορό.

Ως συνέχεια αυτού του ευχάριστου γεγονότος ακολούθησε η παράσταση στο εμπορικό κέντρο Tόριουμ, όπου και εκεί, το χορευτικό έκλεψε για άλλη μια φορά την παράσταση μεταξύ των άλλων επίσης αξιόλογων συγκροτημάτων προερχόμενων από την Πολωνία, την Ελλάδα και την Τουρκία. 
Την Παρασκευή της 16ης Αυγούστου αισίως η αποστολή της Ε.Λ.Β., μετά το πρωινό γεύμα πήρε το δρόμο του γυρισμού για την Ελλάδα, με τις αποσκευές της γεμάτες από αναμνήσεις.

 Τα μέλη της αποστολής της Ε.Λ.Β. στην Κωνσταντινούπολη θα θέλαμε  να ευχαριστήσουμε θερμά το γραφείο γεν. τουρισμού της κας. Ελένης Αλατσίδου και την κα. Έλενα Αλατσίδου που φρόντισαν για την άριστη οργάνωση και ξενάγηση της αποστολής, τους συνοδούς της αποστολής, οι οποίοι κατανοώντας πλήρως τη φύση της εκδρομής αποδέχτηκαν και συμβιβάζονταν πλήρως με το πρόγραμμα, τον χοροδιδάσκαλο κ. Βασίλη Ασβεστά, χάρη στον οποίο η εμφάνιση του χορευτικού τμήματος ήταν μοναδική, την υπεύθυνη του τμήματος κα. Ιφιγένεια Αμοιρίδου- Πασχαλίδου, η οποία για άλλη μια φορά ήταν κοντά στα παιδιά ως «μαμά» του χορευτικού, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, τους οργανοπαίκτες Χωραφαΐδη Δαμιανό, Μουρατίδη Σωκράτη και Πανταζή Πονερίδη, οι οποίοι όπως πάντα συνόδευσαν επάξια το χορευτικό τμήμα στο χορό και το παρακάθ, τον κ. Σπύρο Θεοδωρίδη που πλαισίωσε τα όργανα με το τραγούδι του και τέλος τον αρχηγό της αποστολής και Πρόεδρο της Ε.Λ.Β. κ. Χαράλαμπο Καπουρτίδη ο οποίος είχε και την συνολική ευθύνη του ταξιδιού.

Με τιμή,
Για το χορευτικό τμήμα της Ε.Λ.Β.
Κρεμλίδου Ευδοξία


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/8/13, 1:41 π.μ.

    Στὸ «διεθνὲς» φεστιβὰλ στὴν κατεχομένη Κωνσταντινούπολι, ὅπου πήγατε, χορέψατε πλάι-πλάι μὲ μετηλλαγμένους Βουλγάρους ποὺ ἔλεγαν πὼς εἶναι Μακεδόνες; Μὲ συγκρότημα ἀπὸ τὴν «Τουρκικὴ Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» μήπως; [Σημ. Ἔτσι ἀποκαλοῦν οἱ Τοῦρκοι (κεμαλιστὲς ἢ νεο-ὀθωμανοὶ ἀδιάφορο) τὰ κατεχόμενα.]

    Καὶ ἂν ἡ ἀπάντησι στὰ ἀνωτέρω δύο ἐρωτήματα εἶναι καταφατική, πὼς τὰ ἀνεχθήκατε αὐτά; Μήπως σᾶς ἔκανε νὰ τὰ παραβλέψετε τυχὸν δωρεὰν φιλοξενία;

    Χατζηνικολάου Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο