Οι Μητροπολίτες Βεροίας και Κοζάνης στην Υπερδνυστερία

Οι Μητροπολίτες Βεροίας και Κοζάνης στην Υπερδνυστερία*

Κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως και 28 Σεπτεμβρίου οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων και Κοζάνης κ. Παύλος επισκέφθηκαν την ιερά Αρχιεπισκοπή Τιράσπολ στο αυτόνομο κρατίδιο της Υπερδνυστερίας ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Τιράσπολ κ. Σάββα, προκειμένου να λάβουν μέρος στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής της παγκοσμίου υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Κατά την πρώτη ημέρα της επισκέψεως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε διάφορα μνημεία της πρωτεύουσας, κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, επίσκεψη του Μουσείου και συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου στο μέγαρο της Βουλής. Αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο όπου έγινε υποδοχή από τον νέο πρόεδρο της χώρας κ. Ευγένιο Βασίλεβιτς Σεβτσιούκ και συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων εκκλησιαστικού κυρίως ενδιαφέροντος. Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τίμησε τον Πρόεδρο, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα και την ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά ως προσκυνητής, με το χρυσό μετάλλιο του αποστόλου Παύλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο εσπερινός και ο όρθρος της εορτής στον καθεδρικό ναό της πόλης προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μολδαβίας κ. Βλαδιμήρου.

Την επόμενη ημέρα (Ύψωση Τιμίου Σταυρού) τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον προσφάτως ανακαινισθέντα (μετά τον βομβαρδισμό που υπέστει) ιερό ναό αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ. Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο επισκοπείο Τιράσπολ στο οποίο παρεκάθησε και ο Πρόεδρος κ. Ευγένιος Σεβτσιούκ ο οποίος προσέφερε στον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα ένα πίνακα και άλλα αναμνηστικά δώρα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση στο Θέατρο της πόλης στην οποία παρέστη το σύνολο των τοπικών αρχών.






***

Και επειδή ενδεχομένως οι περισσότεροι να ακούν πρώτη φορά το αυτόνομο αυτό κρατίδιο, ας δούμε μερικά στοιχεία για αυτό, όπως αναφέρονται στο wikipedia.org:

Η Υπερδνειστερία (επίσης:Τρανσνίστρια), είναι περιοχή της Μολδαβίας στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του και βοηθημένο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας. 
Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. 

Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει). Δεν φαίνεται ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί την ένωση με την Υπερδνειστερία στο άμεσο μέλλον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο