Επαναστατική θεραπεία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους στο μελάνωμα


Επαναστατική θεραπεία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους στο μελάνωμα...

Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αναμένεται να σωθούν μετά την ανακάλυψη της πρώτης δραστικής θεραπείας για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα. 

Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Μπορεί να διασπαρθεί σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε ένα χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία. Το μελάνωμα μεθίσταται συχνότερα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο σωλήνα. Πρόκειται για σχετικά συχνό καρκίνο, η επίπτωση του οποίου αυξάνει συνεχώς κάθε χρόνο. 

Ως τώρα γνωρίζαμε πως εάν το μελάνωμα διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και φτάσει στα λεμφαγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στη δεύτερη στιβάδα του δέρματος (χόριο), συνήθως είναι αδύνατο να ιαθεί, αν και με τη χειρουργική μπορεί να επιτευχθεί μεγάλο διάστημα ελεύθερο νόσου.
Ωστόσο με ανακοίνωση που έγινε πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στο Άμστερνταμ, οι ειδικοί για πρώτη φορά αναφέρθηκαν σε θεραπεία του ασθενούς και όχι απλώς σε παράταση της ζωής του για μερικούς μήνες. 

Το πρώτο φάρμακο που οδήγησε σε ίαση είναι το “ipi” (ιπιλιμουμάμπη), όπως το ονομάζουν οι ειδικοί. Ενισχύει τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια) και τα ωθεί να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα με μεγάλη δύναμη.

Το δεύτερο είναι το “anti- PD1s”, που δρα σπάζοντας τις πρωτεΐνες που αποτελούν την άμυνα ων καρκινικών κυττάρων. Ο ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο και οι γιατροί του βάζουν τον συνδυασμό φαρμάκων σε ορό, ο οποίος χρειάζεται μία ώρα για να αδειάσει. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Από το φάρμακο “ipi” οι ασθενείς λαμβάνουν τέσσερις δόσεις για δώδεκα εβδομάδες.
Με λίγη τύχη, από μόνη της αυτή η αγωγή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πάρουν άλλα φάρμακα. Το ανοσοποιητικό ενεργοποιείται και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Το μελάνωμα αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν πολύ επικίνδυνο τύπο καρκίνου, ωστόσο όταν πρωτοεμφανιστεί ως κακοήθης σπίλος στο δέρμα ή στον οφθαλμό - και μερικές φορές στα ούλα, στον κόλπο ή στον πρωκτό- υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είναι ιάσιμο με περιορισμένης έκτασης χειρουργική επέμβαση. Έχει λοιπόν τεράστια σημασία η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος τα οποία πρέπει αμέσως να αποσπούν την προσοχή μας.

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα, 
απόφοιτη Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
για το InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο