Εννιά προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς από την ΟΝΝΕΔ


Εννιά προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς από την ΟΝΝΕΔ...

Είναι γεγονός, ότι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Τέτοια φαινόμενα, έχει βιώσει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του. 

Το πελατειακό κράτος, η φοροδιαφυγή, το πολιτικό χρήμα, η παραοικονομία και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος οδήγησαν το πολιτικό σύστημα σε απαξίωση και την κοινωνία σε αναβρασμό.

Σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις και αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η διαφθορά αποτελούσε για πολλά χρόνια μία από τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, γεγονός που κάνει την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης ακόμα σημαντικότερη για την ανάκαμψη της χώρας.

Στο πλαίσιο λοιπόν, της 9ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς:

1. Πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα με σκοπό τον έλεγχο, την ταυτοποίηση και τη διασταύρωση στοιχείων απαραίτητων για τη διεκπεραίωση των εργασιών.

2. Υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής σε όλο το Δημόσιο.

3. Πόθεν έσχες για όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται σε κομβικές θέσεις και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος με υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο.

4. Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και καμία σύνδεση της βουλευτικής ασυλίας με θέματα που δεν αφορούν τη βουλευτική ή υπουργική τους ιδιότητα.

5. Άμεση δήμευση της περιουσίας (αναλογικά με το ποσό που ζημιώθηκε το δημόσιο) όλων των πολιτικών προσώπων και μη, που αποδεδειγμένα βάσει δικαστικής απόφασης έχουν καταχραστεί Δημόσιο χρήμα και επιβαρύνει το κράτος. Κατάργηση της παραγραφής αδικημάτων για πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με αδικήματα στη διαχείριση κρατικών κονδυλίων και έχουν προκαλέσει ζημία στο ελληνικό Δημόσιο.

6. Ανασυγκρότηση και εξορθολογισμός της νομοθεσίας που αφορά στην δίωξη της δωροδοκίας και την πάταξη της διαφθοράς ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τις κυρώσεις στους παραβάτες.

7. Υλοποίηση του περιουσιολογίου, ενσωμάτωση του πόθεν έσχες σε αυτό και θωράκισή του από εξωτερικές παρεμβάσεις.

8. Επέκταση του συστήματος «Διαύγεια» ώστε να περιλαμβάνει εκτός από νομοθετικές πράξεις και οτιδήποτε σχετίζεται με πόρους από κρατικά κονδύλια.

9. Δημιουργία ηλεκτρονικών υποδομών στις εμπορικές εισόδους της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων) που θα ελέγχουν και θα κωδικοποιούν τα εισαγόμενα προϊόντα, με σκοπό την πάταξη της παραοικονομίας και την εξάλειψη κυκλωμάτων διαφθοράς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο