Συνάντηση Δ.Σ. Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας με αρμόδιους ΕΛΓΑ στη Βέροια


Συνάντηση Δ.Σ. Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας με αρμόδιους ΕΛΓΑ στη Βέροια...

Το Δ.Σ του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξανδρείας, παραβρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (19/12/2013) στα γραφεία του Ε.Λ.Γ.Α στη Βέροια στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης, με τους υπεύθυνους του Ασφαλιστικού φορέα.

Η συνάντηση πήρε μορφή διαμαρτυρίας, καθώς τα μέλη του Δ.Σ μετέφεραν την αγανάκτηση των συναδέρφων τους, λόγο της καθυστέρησης που παρατηρείται στις εκτιμήσεις και στις αποζημιώσεις, επικεντρώνοντας στις ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδρώδεις καλλιέργειες κατά τα τη διάρκεια της έτους.

Αναφέρθηκαν εκτεταμένα στο γεγονός ότι υπάρχουν αγρότες οι οποίοι δεν εισέπραξαν καθόλου χρήματα, από τις παραγωγές τους ,λόγο ζημιάς και αυτή τη στιγμή καλούνται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της καινούργιας καλλιεργητικής περιόδου, που έχει ήδη ξεκινήσει επιβαρυμένη με καινούρια έξοδα(π.χ. φόρος αγροτεμαχίων) και ενώ τους έχουν παρακρατηθεί τα ασφάλιστρα υπέρ Ε.Λ.Γ.Α.

Οι υπεύθυνοι του οργανισμού απαντώντας από τη μεριά τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του έτους και συνεχίζουν να υπάρχουν.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει λόγο των τριμηνιαίων συμβάσεων των εκτιμητών, πολύ μικρού δηλαδή χρόνου, για το φετινό τουλάχιστον όγκο των δηλώσεων ζημίας (22.000 περίπου ενώ ο μέσος όρος ανά έτος είναι 11.000 δηλώσεις).

Αναφέρθηκαν επίσης στη καθυστέρηση που υπήρχε με τις δηλώσεις του Ο.Σ.Δ.Ε καθώς και με στη καθυστερημένη ανάρτηση των τιμών, από τους συνεταιρισμούς που παραλαμβάνουν ροδάκινα.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του Ε.Λ.Γ.Α ενημέρωσαν το συμβούλιο του συλλόγου για τις επικείμενες πληρωμές που αφορούν τουλάχιστον το Δήμο Αλεξανδρείας.

Αυτές ξεκινούν από Παρασκευή 20/12/2013 όπου θα πληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πληγέντων από πλημμύρες (αφορά κυρίως ζαχαρότευτλα και σιτηρά).

Στην συνέχεια στα μέσα Ιανουαρίου θα αναρτηθούν τα πορίσματα για τις ζημιές από το παγετό με στόχο να πληρωθούν οι παραγωγοί εώς το τέλος του μήνα. 

Οι αμέσως επόμενες αποζημιώσεις (που αφορούν τη χαλαζόπτωση) προσδιορίστηκαν στο Φεβρουάριο αν και δόθηκε υπόσχεση να επισπευσθούν, τουλάχιστον για το δήμο Αλεξανδρείας λόγο του μικρότερου όγκου δηλώσεων αναλογικά με τους υπόλοιπους δήμους που είχαν μεγαλύτερη εκτατικά ζημία.

Κλείνοντας τη συζήτηση ,το Δ.Σ του συλλόγου, ενημέρωσε τους υπευθύνους του Ε.Λ.Γ.Α πως προτίθεται να οργανώσει μια ημερίδα με αποκλειστικό θέμα το γενικό πλαίσιο ασφάλισης των καλλιεργειών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο