Το Κοινωνικό Ιατρείο, θεσμός ζωής σε μία πάσχουσα Πολιτεία


Γράφει η Ιωάννα Δουκίδου*

Το Κοινωνικό Ιατρείο, θεσμός ζωής σε μία πάσχουσα Πολιτεία... Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θεσμική εγγύηση, που κατοχυρώνεται τόσο στο Ελληνικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ως κοινωνικό αγαθό σημαίνει ότι ο πολίτης έχει την αξίωση από την Πολιτεία να επεμβαίνει και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της υγείας του, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας νοσοκομείων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής του.

Είναι όμως πραγματικό γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε συνεχή διεκδίκηση.  Όταν οι δομές και τα θεμέλια μιας Πολιτείας “πάσχουν”,  είναι σχεδόν αδύνατο να διαμορφωθεί ένα υγιές περιβάλλον για όλους εμάς. 

Σωρεία προβλημάτων καταγγέλλονται από τους πολίτες. Άτομα που λόγω της κατάστασης της υγείας τους είναι αναγκασμένα να δαπανούν τεράστια ποσά σε ειδικές εξετάσεις και πανάκριβα φάρμακα, πλέον το Κράτος τους θεωρεί ασύμφορους οικονομικά και δεν λαμβάνει είτε δεν συνεχίζει να λαμβάνει για αυτούς τα ιδιαίτερα μέτρα που θα έπρεπε.Οι δε ελλείψεις φαρμάκων οδηγούν στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που διαμένουν στην επαρχία  και αναγκάζονται να αναζητούν φάρμακα στα Νοσοκομεία μεγάλων πόλεων.

Δείχνει πιο επιτακτική από ποτέ η ανάληψη πρωτοβουλίας από εμάς τους ίδιους, μέσω της αλληλεγγύης, που παίρνει μορφή και σάρκα με την ίδρυση κοινωνικών ιατρείων, καθώς και την χορήγηση φαρμάκων.

Πολλοί  δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά τους, γι’ αυτό και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του θεσμού του κοινωνικού ιατρείου, στους επαγγελματίες που παρέχουν δωρεάν τις επιστημονικές τους γνώσεις, καθώς και στους πολίτες που προσφέρουν απλόχερα και ενισχύουν την συνέχιση αυτού του θεσμού. Όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα για την Κοινωνία μας...

Στην Βέροια, συγκεκριμένα, έχει ιδρυθεί και λειτουργεί ήδη από το 2009 το δημοτικό ιατρείο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Καπετά 'Αγρα 7, παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κατ' εξοχήν άνεργους και ανασφάλιστους 'Ελληνες και ξένους, σε άστεγους, διοργανώνει ημερίδες και καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη, παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, εφαρμόζει εθελοντική αιμοδοσία, κάνει δωρεάν εξετάσεις. Επίσης χορηγεί δωρεάν φάρμακα, προερχόμενα κυρίως από δωρεές πολιτών και οργανωμένες προσπάθειες φορέων.

Ο αριθμός των Ελλήνων που συρρέουν στα κοινωνικά ιατρεία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα τα δωρεάν φάρμακα να εξαντλούνται.. Σήμερα, μέχρι και ποσοστό 30% των Ελλήνων δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, σε επαγγέλματα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε...

Εν όψει τον εορτών και της Γέννησης του Θεανθρώπου, μια καλή πράξη θα ήταν να συνεισφέρουμε όσοι μπορούμε με το να δώσουμε αίμα και φάρμακα σε συνανθρώπους μας. Δεν φαντάζεστε πώς μια απλή καλή πράξη μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του άλλου, αλλά ακόμη και να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου, είναι δικηγόρος στη Βέροια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο