Βέροια: Παρουσιάστηκε "Το δρομολόι" του Θ. Δέλλα


Βέροια: Παρουσιάστηκε "Το δρομολόι" του Θ. Δέλλα... 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 7/12 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Δέλλα «Το δρομολόι».

Είναι το πρώτο βιβλίο του δημοτικού συμβούλου της Βέροιας και την παρουσίαση έκαναν η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπικότητα του συγγραφέα καθώς και στις σχέσεις που ανέπτυξε από την δεκαετία του '70 αυτή, μέσω της εφημερίδας «ΑΛΛΑΓΗ» και ο σύζυγος της (ως πρώτος καθοδηγητής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ) με τα χωριά των Πιερίων και τις «καθαρές ψυχές των ανθρώπου τους» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ενώ για το βιβλίο τόνισε ότι «σε αναγκάζει να αγαπήσεις τα Πιέρια».

Από την πλευρά του ο Αλέκος Χατζηκώστας, αφού αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα και στην προσωπικότητα του, σημείωσε για το βιβλίο: «...Πρόκειται για ένα βιβλίο που με απλή-στρωτή, γλαφυρή γλώσσα,με πολλά στοιχεία ντοπιολαλιάς (πλούσιο λεξικό στο τέλος του βιβλίου), που δεν αποτελεί απλά μία καταγραφή της ιστορία ενός προσώπου, αλλά είναι ταυτόχρονα και μία τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, πολυτάραχης και ενός τόπου, των ορεινών Πιερίων. Και μια και κάνουμε λόγο για των ορεινό όγκο των Πιερίων θα πρέπει να τονίσουμε τη σημαντική του συμβολή σε όλους του αγώνες του 20ου αιώνα, π.χ Μακεδονικός Αγώνας, Εθνική Αντίσταση, ΔΣΕ. 
Ο συγγραφέας, δεν περιγράφει μόνο γεγονότα, αλλά παίρνει και θέση για σοβαρές καμπές της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας. Ως ασχολούμενος χρόνια τώρα με την τοπική ιστορία, οφείλω να ομολογήσω ότι προσθέτει πολλές πινελιές σ'αυτήν, και αποτελεί σίγουρα μία καλή πηγή σε όποιον θέλει να τη μελετήσει αλλά και να γράψει γι' αυτήν. Εκτός φυσικά από τον ιστορικό το βιβλίο αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο για τον λαογράφο μια και μεταφέρει ζωντανά ήθη και έθιμα των χωριών των Πιερίων. Για τους γάμους και τις κηδείες. Για τα παιδικά παιχνίδια και το εκπαιδευτικό σύστημα. Για τις δυσκολίες στη ζωών των πολλών στα εκεί χωριά...»

Τέλος ο συγγραφέας, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για τη έκδοση του βιβλίου και αναφέρθηκε συνοπτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου, στα κίνητρα για τη συγγραφή του, ενώ έδωσε και «πινελιές» από την κοινωνική και πολιτική ζωή των κατοίκων των Πιερίων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο