Αδέσποτα Ζώα, ένα ευαίσθητο θέμα


Γράφει η Ιωάννα Δουκίδου*

Ένα από τα “ευαίσθητα” ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας, είναι αυτό του Δημοτικού Κυνοκομείου. 'Ηδη από το 2002 που ιδρύθηκε, με σκοπό την αντιμετώπιση του θέματος των αδεσπότων σκυλιών της Βέροιας, εμφανίστηκαν εξαρχής πολλά προβλήματα.

Ο Δήμος Βέροιας εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Νόμου 3170/2003, ο οποίος θέσπισε ολιγομελή καταφύγια αδέσποτων σκύλων, με εφαρμογή από πολίτες και ειδικούς του προγράμματος περισυλλογής - εμβολιασμού - στείρωσης και επανένταξης των υγιών σκύλων στο φυσικό τους περιβάλλον, από όπου και  είχαν περισυλλεχθεί. Ο αριθμός όμως των στειρώσεων, είναι πολύ χαμηλός. Η δε έλλειψη προσωπικού εμφανής.

Κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι το γεγονός ότι ο νόμος 4039/2012 περί προστασίας δεσποζομένων και αδεσπότων ζώων συντροφιάς απαγορεύει ρητά την παραμονή αδέσποτων ζώων σε καταφύγια, στα οποία παραμένουν και περιθάλπονται μόνο προσωρινά, συνεπώς το θέμα μετατίθεται στους Δήμους, που πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες ότι η ασυλοποίηση ζώων είναι κάτι μη νόμιμο και μη εφικτό, με ελάχιστες πάντα εξαιρέσεις.

Πρέπει να τεθεί ως στόχος η ανάπτυξη μιας φιλοζωικής παιδείας στους πολίτες, ώστε οι μεν ιδιοκτήτες σκύλων να μην τους εγκαταλείπουν στους δρόμους, οι δε “απάνθρωποι εγκληματίες” να μην τους ρίχνουν φόλες. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι άθλιες εικόνες με σκοτωμένα αδέσποτα στις σκάλες του Δημαρχείου της πόλης μας τον περασμένο χρόνο.

Μια εικόνα που έχει να επιδείξει η πόλη μας, είναι αυτή από την μια των δυσαρεστημένων πολιτών, που γίνονται θύματα επίθεσης αδεσπότων, από την άλλη εκείνη των αδίστακτων που ρίχνουν φόλες στα αδέσποτα, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των αδεσπότων και απέναντί τους οι οργισμένες αντιδράσεις φιλοζωικών πολιτών και σωματείων. Ουσιαστικά, το όλο θέμα σπέρνει μια διχόνοια μέσα στην πόλη, και η έλλειψη δράσης από τις αρμόδιες αρχές την αναζωπυρώνει.

Πιστεύω ότι στην Βέροια αξίζει μια καλύτερη εικόνα από αυτήν του πάρκου της Εληάς -και όχι μόνο- του γεμάτου ακαθαρσίες, επιθετικά (και με τον κίνδυνο λύσσας) αδέσποτα, βραδιές γεμάτες από τα ουρλιαχτά τους, να κατατρέχουν αμάξια και φοβισμένους πολίτες.

Αξίζουν και τα ζωάκια όμως μια καλύτερη αντιμετώπιση, από εμάς και από τους αρμόδιους, αφού όταν εγκαταλείπονται, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, από αρρώστιες ή να σκοτωθούν από αδίστακτους που τα ρίχνουν φόλες ή από αμάξια.

Ίσως φταίει η έλλειψη κονδυλίων που δεν μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ευζωίας για τα σκυλιά, ίσως φταίει η αδιαφορία των πολιτών ή και η ίδια η οικονομική κρίση, που θα μπορούσαν να τα συντηρήσουν αλλά τα παρατάνε, ή ακόμη και να τα υιοθετήσουν.

Επιπλέον, λόγω της όλης κατάστασης τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, εξαιτίας των περιστατικών λύσσας και μόρβας, που αποτελούν θανατηφόρες ασθένειες και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη.

Χρειάζεται  σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση, ώστε να καθησυχασθούν οι πολίτες, καθώς και συνεχής ενημέρωση των ιδιοκτητών σκύλων σχετικά με τις συνέπειες εγκατάλειψής τους. Επίσης, αν θέλουμε να μιλάμε για Παιδεία και ευνομούμενη Πολιτεία, αυτό σημαίνει όχι μόνο να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, αλλά και κάθε έμψυχο ον.

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου, είναι δικηγόρος στη Βέροια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο