Τ. Μπαρτζώκας: Η Βέροια οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα


Άρθρο του Τάσου Μπαρτζώκα* 

Ζώντας και δραστηριοποιούμενος τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Βέροιας νιώθω την ανάγκη ως ενεργός πολίτης να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς. Είμαι από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν ότι η πόλη αυτή έχει απίστευτες δυνατότητες και δυνάμεις, ώστε να πετύχουμε μια ιδιότυπη τοπική ανάπτυξη. 

Άλλωστε αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αποτελέσει επιδίωξη, τόσο των δημοτών τούτης της πόλης, όσο και του συνόλου της Ημαθίας. Θα πρέπει να αναπτυχθεί, τόσο στην πόλη της Βέροιας, όσο και στον υπόλοιπη Ημαθία, ένας καλώς εννοούμενος τοπικισμός, ώστε να αναδείξουμε εμείς με τις δικές μας δυνάμεις τα πλεονεκτήματα αυτής της περιοχής και να δώσουμε την ώθηση που της χρειάζεται. 

Πρέπει με σύνεση και ψυχραιμία να δούμε τις ευκαιρίες της νέας εποχής και επιτέλους να εκμεταλλευτούμε με δουλειά και αποφασιστικότητα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Καλλικρατικού Δήμου. Έμψυχο δυναμικό υπάρχει και μάλιστα πλούσιο και ικανότατο. Τόσο στον τομέα της αγοράς, όσο και στον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες και την παραγωγή. Αρκεί να αφυπνιστεί. Σήμερα, πριν είναι αργά, όλοι μαζί διοικούντες, άνθρωποι της αγοράς, εργαζόμενοι και κοινωνία να θέσουμε έναν δικό μας στόχο. Να οργανώσουμε το δικό μας σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα βασιστεί σε τρείς πυλώνες. Αυτόν της ανάπτυξης του τουρισμού (ιστορικού-θρησκευτικού-χειμερινού), της εκμετάλλευσης με σύγχρονες μορφές της παραγωγής και μεταποίησης και έναν τρίτο και κομβικό την τόνωση κάθε μορφής επιχειρηματικότητας.         

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους αυτονόητους στόχους, το επιθυμητό. Οι λύσεις και ο τρόπος υπάρχουν, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αποτέλεσμα σοβαρής και εμπεριστατωμένης μελέτης, με χρονοδιαγράμματα και οικονομικοτεχνικό σχεδιασμό και γι’ αυτό δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος αυτού του κειμένου, γιατί δε θα είχαν καμία αξία.  

Απαιτείται, όμως συντονισμός και συνεργασία με μια σύγχρονη ματιά για το πώς αντιλαμβανόμαστε μια πόλη που θα διεκδικεί, αλλά και θα αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Μια πόλη φιλόξενη για τον επισκέπτη, που θα προβάλλει όπως πρέπει το ιστορικό της κέντρο και την αγορά της, τους θρησκευτικούς και ιστορικούς προορισμούς της, τα ορεινά της θέρετρα, τα οποία θα έπρεπε να είναι ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα τον προκαλεί να παραμείνει, να την ξαναεπισκεφθεί, αλλά και να τη διαφημίσει.

Ιστορικό κέντρο της Βέροιας- αρχαιολογικός χώρος Βεργίνας- Σέλι –Ξηρολίβαδο –Αλιάκμονας -Ορεινός όγκος Βερμίου, θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς και τόπους διαμονής των Ελλήνων και όχι μόνο τουριστών. Υπάρχει η δυνατότητα να το πετύχουμε, αρκεί να υπάρξει Σχέδιο, Όραμα, Οργάνωση και Ομαδική δουλειά, δίχως μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αγκίστρωση σε παλαιομοδίτικες αντιλήψεις.

Το πετύχανε πολλοί άλλοι τόποι, με πολύ λιγότερες δυνατότητες, με πολύ λιγότερο ικανό έμψυχο υλικό. Μπορούν να το πετύχουν και οι πολίτες αυτής της πόλης, δίχως καμιά αμφιβολία.

* Ο Τάσος Μπαρτζώκας είναι δικηγόρος στη Βέροιας και μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο