Ειδικός δασικής προστασίας: Μια αναγκαία ειδικότητα για την Ημαθία


Με αφορμή την ανακοίνωση νέων ειδικοτήτων από τα Δ.Ι.Ε.Κ της Βέροιας πριν λίγες μέρες έκανα μία αναζήτηση για τις υπόλοιπες ειδικότητες στο συγκεκριμένο ΙΕΚ. Με λύπη μου διαπίστωσα πως δεν υφίσταται η ειδικότητα του ειδικού  δασικής προστασίας. Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί λέω ''με λύπη μου''.

Τα δάση του νομού Ημαθίας αποτελούν αξιόλογες παραγωγικές περιοχές. Η έκταση τους ανέρχεται σε 745.370 στρέμματα. Κυριαρχούν ποικίλα δασοπονικά είδη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν ότι μία τέτοια ειδικότητα σε μία περιοχή με πολλά παραγωγικά δάση κρίνεται  αναγκαία και επιτακτική για το νομό. Εκτός των δημοσιών δασών υπάρχουν και ιδιωτικά οι ιδιοκτήτες των οποίων θα μπορούσαν να απασχολήσουν τα εν λόγω άτομα. Πέραν αυτού, μέσω προγραμμάτων θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην φύλαξη των δασών και στην καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα τωρινά. 

Οι διάφορες ειδικότητες που υπάρχουν στα κατά τόπους ΙΕΚ των πόλεων θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τις ανάγκες της περιοχής και τους τομείς στους οποίους η καθεμία υπερτερεί και χρειάζεται προσωπικό. Θεωρώ αδιανόητο ότι στα ΙΕΚ της Βέροιας, και γενικότερα του νομού Ημαθίας να μην υπάρχουν απόφοιτοι ειδικού δασικής προστασίας. Τα δάση του νομού ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα και μία τέτοια κίνηση θα αποφέρει μόνο θετικά, ουσιαστικά και ποιοτικά αποτελέσματα στην περιοχή. Οι αρμόδιοι φορείς, δήμος, δασαρχείο πρέπει να κινηθούν άμεσα για την δημιουργία αυτής της  ειδικότητας.


Του Αντώνη Φαναριώτη

δασολόγου - περιβαλλοντολόγου

για το InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο