Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης: Αναγκαία επένδυση για τη Βέροια


Η ανακύκλωση αποτελεί μία έννοια άκρως σημαντική για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο, όντας σε άμεση συνάρτηση με αυτούς τους ''παράγοντες''. Τα οφέλη από μία τέτοια διαδικασία είναι ποικίλα, περιβαλλοντικά οικονομικά αλλά και αφορούν την υγεία των πολιτών. Τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, είναι ικανά να προσδώσουν στην υγεία των πολιτών, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της περιοχής μόνο θετικά αποτελέσματα, και είναι βασισμένα στην εθελοντική συμμετοχή αυτών. 

Η ανταποδοτική ανακύκλωση εφαρμόζει μία μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης, βασισμένη στη χρήση των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, στα οποία χρησιμοποιείται εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, και πραγματοποιούνται αυτόματα οι εργασίες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των συσκευασιών, παρέχοντας στους καταναλωτές ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία. Το κίνητρο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για δωρεάν αγορές σε συμβεβλημένα καταστήματα (σούπερ μάρκετ), είτε μπορεί να δοθεί υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών.

Αναφορικά με το τεχνικό μέρος, πρόκειται για ειδικές κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, στις οποίες λειτουργούν σύγχρονα μηχανήματα ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, λευκοσιδήρου, πλαστικών και γυάλινων μπουκαλιών.

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης κρίνονται απαραίτητα και χρήζουν άμεσης εφαρμογής στη Βέροια και γενικότερα στο Νομό μας, και μαζί με τη βοήθεια των πολιτών και με την κατάλληλη ενημέρωσή τους, μπορούν να αποφέρουν άμεσα και ουσιαστικά αποτέλεσματα.


Του Αντώνη Φαναριώτη

δασολόγου - περιβαλλοντολόγου

για το InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο