Περί προεκλογικού οίστρου...


Γράφει η Ιωάννα Δουκίδου*

Οι εκλογές πλησιάζουν... ο αγώνας και συνάμα η αγωνία των υποψηφίων και των ψηφοφόρων- τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω- κορυφώνονται. 

Αυτήν τη φορά θέλησα να αφιερώσω ένα αρθράκι, να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου για τις επερχόμενες εκλογές.

Θα ήθελα κατ' αρχάς να ευχηθώ σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία. Θα σκεφτεί κανείς, πώς είναι δυνατόν να λες καλή επιτυχία σε κάθε υποψήφιο, μιας και το σύνολό τους ξεπερνά τριψήφιο αριθμό, και να το εννοείς; 

Ναι, το εννοώ, διότι κάθε ένας που κατεβαίνει υποψήφιος, είτε ως δήμαρχος, είτε ως σύμβουλος, ανεξάρτητα από το πώς νοεί και αντιλαμβάνεται ο κόσμος τα κίνητρά του, βαθιά μέσα του επιθυμεί να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του  για το κοινό καλό. Αφιερώνει πολύ μεγάλο κομμάτι από τον προσωπικό του χρόνο, μένοντας ώρες μακριά από την οικογένειά του και τη δουλειά του, για να πετύχει το στόχο του, να εκλεγεί στη θέση που θέλει. Ουσιαστικά, γίνεται ψυχή τε και σώμα, ένα με την όλη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο, γίνεται κοινωνικότερος, ενδιαφέρεται να λάβει γνώση για τα τοπικά κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα, για ειδικότερα ευαίσθητα θέματα και τελικά δεσμεύεται να ανταποκριθεί στο ρόλο που τού ανατέθηκε.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις ατόμων που -θέλω να πιστεύω πως είναι μια μειοψηφία- κατεβαίνουν για το θεαθήναι, ή ύστερα από πολλές πιέσεις, αλλά ευτυχώς η τελική εκλογή τους εξαρτάται πάντα από εμάς.

Ειδικά για εμάς που ζούμε στην επαρχία, κάθε μέρα μαθαίνουμε ότι ένας φίλος μας, ή  ένα άτομο γνωστό και συμπαθές σε εμάς, κατεβαίνει με κάποιον υποψήφιο. Καταλήγουμε έτσι να έχουμε φίλους σε κάθε συνδυασμό, πράγμα που καθιστά την ψήφο μας ένα μεγάλο δίλημμα!

Τα καυστικά σχόλια των ψηφοφόρων έρχονται και παρέρχονται, άλλοι διατυπώνουν συνεχώς αρνητική γνώμη, άλλοι απλά αδιαφορούν. Πολλοί θεωρούν ότι δε θα έπρεπε να συμμετέχουν στις εκλογές άτομα χωρίς προηγούμενη κατοχή θέσης, χωρίς ουσιαστική, όπως το διατυπώνουν, εμπειρία... Κάτι τέτοιο είναι παράλογο, διότι όσοι κατείχαν θέσεις, ήδη επέδειξαν το έργο που επέδειξαν και εάν απεδείχθησαν ικανοί θα επανεκλεγούν, άλλοι έλαμψαν δια της απουσίας τους, από την άλλη δε, χρειαζόμαστε και το νέο αίμα, το άφθαρτο, που θα μας βάλει τα γυαλιά.

Αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερες, λόγω της γενικότερης κρίσης που επικρατεί, όχι μόνο οικονομικής, πολιτικής, αλλά και κρίσης αξιών...

Καλή επιτυχία λοιπόν σε όλους τους υποψηφίους, κι εμείς οι ψηφοφόροι ας προσπαθήσουμε να είμαστε ευγενικοί, χαμογελαστοί, αλλά και ειλικρινείς ως προς την πρόθεση ψήφου μας απέναντι σε κάθε υποψήφιο.

Στις 18 και 25 Μαϊου, βασιζόμενοι στη λογική αλλά και στο συναίσθημα, να είμαστε όλοι παρόντες στην κάλπη,  εκπληρώνοντας το πολιτικό μας καθήκον... το χρωστάμε στον εαυτό μας και στον τόπο που μας γέννησε...

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου, είναι δικηγόρος στη Βέροια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο