Υλοτομία VS Λαθροϋλοτομία...


Υλοτομία VS Λαθροϋλοτομία....

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει εμφανή τα σημάδια της σε πολλούς τομείς. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν και η θέρμανση των πολιτών.  

Αδυνατώντας να προμηθευτούν πετρέλαιο αρκετά νοικοκυριά, στράφηκαν προς τα καυσόξυλα είτε με νόμιμο τρόπο είτε με παράνομο αφού η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που κάποιοι συμπολίτες μας αναγκάζονται να κλέβουν ξύλα για τη θέρμανση τους. (εδώ μας έφτασε δυστυχώς το κράτος). 

Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας δηλωμένα ή μη , η παράνομη όμως υλοτομία ξύλων που δημιουργεί προβλήματα στα δάση, δεν είναι η δραστηριότητα κάποιων πολιτών που λόγω οικονομικής αδυναμίας ''προμηθεύονται'' λίγα ξύλα για να ζεσταθούν αλλά η δραστηριότητα λαθροεμπόρων που υλοτομούν τόνους ξύλου παράνομα με σκοπό το θησαύρισμα της τσέπης τους, χρησιμοποιώντας πολλές φορές ακόμα και όπλα για να πετύχουν τον σκοπό τους. 

Σχετικά με την περίπτωση των πολιτών που έχουν την ανάγκη μικρών ποσοτήτων ξύλου για τα σπίτια τους και αναγκάζονται και τα κόβουν παράνομα λόγω οικονομικής δυσχέρειας, αυτή η κατάσταση ίσως ήρθε  ο καιρός να σταματήσει. 

Έρευνα του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα (το Τμήμα ανήκει στο ΤΕΙ Καβάλας), έδειξε ότι οι δυνατότητες των δασών της Ελλάδας, είναι αξιοποιήσιμες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι τώρα χωρίς να διαταράσσεται η αειφορία και η οικολογική ισορροπία και βασιζόμενη σε αυτό το βαρυσήμαντο συμπέρασμα που εξήχθη από την έρευνα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κράτος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών, χωρίς ταυτόχρονα να ''θανατώνεται'' ο δασικός μας πλούτος.


Του Αντώνη Φαναριώτη

δασολόγου - περιβαλλοντολόγου

για το InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο