Ένα γρήγορο… check up η παρατήρηση των ούρων!


Ένα γρήγορο… check up η παρατήρηση των ούρων!

Τα ούρα δεν είναι θέμα συζήτησης των πολλών. Ίσα ίσα που τους ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά, καθώς χάνονται στον υπόνομο. Κι όμως οι αλλαγές στα ούρα - το χρώμα, η οσμή και η σύστασή τους- μπορούν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του σώματος. 

Τα ούρα μπορούν να αποκαλύψουν τι φάγαμε, πόσο ήπιαμε και ποιες ασθένειες έχουμε. Τα ούρα και η ανάλυση ούρων έχουν υπάρξει για χρόνια ένας από τους τρόπους που οι γιατροί εκτιμούν την υγεία.

Αλλαγές στο χρώμα: 
Από το «υγιές» αχνοκίτρινο ως το πιθανώς επικίνδυνο καφέ χρώμα, τα ούρα μπορούν να παίξουν τον ρόλο ενός δείκτη υγείας υποδεικνύοντας ότι (πιθανώς) κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό.

Το διάφανο κιτρινωπό χρώμα, του άχυρου, σημαίνει ότι τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού βρίσκονται σε υγιή επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο το κίτρινο σκουραίνει τόσο αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού για νερό.

Εκτός από τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, όμως, το χρώμα των ούρων μπορεί να σηματοδοτεί και άλλους κινδύνους, όπως π.χ. τον κίνδυνο ουρολοίμωξης ή άλλων σοβαρότερων νόσων.

Το πορτοκαλί χρώμα πάλι θα μπορούσε να υποδηλώνει μη ικανοποιητικά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Η λήψη φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το χρώμα των ούρων αλλάζοντάς το.

Το κόκκινο χρώμα στα ούρα είναι εκείνο που θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους πάντες. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή στο χρώμα των ούρων μπορεί να οφείλεται και στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χρωστικές ουσίες, π.χ. παντζάρια, μύρτιλλα κτλ. Ωστόσο, αν κάποιος παρατηρεί ότι έχει κόκκινα ούρα και δεν έχει φάει κάποια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές ουσίες, τότε ο χρωματισμός αυτός θα μπορούσε να οφείλεται σε ύπαρξη αίματος.

Αλλαγές στη διαύγεια:
Όταν τα ούρα είναι θολά και θαμπά είναι πιθανό να ευθύνεται  κάποια μόλυνσης της κύστης, ειδικά αν συνυπάρχει πόνος και η ούρηση είναι πιο συχνή και επιτακτική. Ίσως πάλι να υπάρχουν κάποιες πέτρες στο νεφρό που εμποδίζουν το σωστό φιλτράρισμα των υγρών του σώματος.
Τέλος, αν κάποιος παρατηρήσει ότι τα ούρα του έχουν γίνει πιο «αφρώδη», τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει είτε ότι καταναλώνει υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή του είτε ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στους νεφρούς.

Αλλαγή στην οσμή:
Τα ούρα κανονικά δεν έχουν πολύ έντονη οσμή. Αν σας έρθει μυρωδιά κάπως πιο οξεία, μπορεί να έχετε κάποια μόλυνση ή πέτρες στα νεφρά, όπου εκλύεται μια μυρωδιά σαν αμμωνία. Οι διαβητικοί μπορεί να παρατηρήσουν πως τα ούρα τους μυρίζουν γλυκά, εξαιτίας του σακχάρου. 

Τα σπαράγγια είναι μεταξύ των πιο διαβόητων ενόχων. Αυτό που οι άνθρωποι μυρίζουν όταν τρώνε σπαράγγια είναι η ανάλυση θειικής ένωσης που ονομάζεται μέθυλο – μερκαπτάνη (η ίδια ένωση που βρίσκουμε στο σκόρδο και στις εκκρίσεις του κουναβιού). 

Αν σας έρθει μυρωδιά μετά από ένα πιάτο σπαράγγια, σημαίνει πως έχετε κληρονομήσει το γονίδιο του ενζύμου που αποδομεί την μερκαπτάνη. Δεν έχουν όλοι αυτό το ένζυμο κι επομένως δεν μπορούν όλοι να το μυρίσουν.

Αλλαγές στη συχνότητα της ούρησης:
Η συχνότητα που ουρείτε μπορεί να είναι εξίσου ένδειξη υγείας όσο το χρώμα και η οσμή των ούρων. Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν 6 με 8 φορές στην τουαλέτα, όμως μπορεί να πηγαίνετε περισσότερες ή λιγότερες αναλόγως με την ποσότητα των υγρών που πίνετε. Αν αισθάνεστε συνεχώς την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα και δεν φταίει ότι έχετε πιει παραπάνω υγρά, οι αιτίες μπορεί να είναι:

  • Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη - ακούσιες συσπάσεις του μυός της κύστης
  • Ουρολοίμωξη
  • Ενδιάμεση κυστίτιδα - μια κατάσταση που προκαλεί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης φλεγμονή και ερεθισμό
  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη - διόγκωση του προστάτη που προκαλεί πίεση στην ουρήθρα και εμποδίζει τη φυσιολογική ροή κι έξοδο των ούρων από το σώμα
  • Νευρολογικές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και ν. Πάρκινσον
  • Σακχαρώδης διαβήτης
Το αντίθετο πρόβλημα - να μην πηγαίνει κάποιος αρκετά στην τουαλέτα- μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει μια έμφραξη ή μια μόλυνση. Ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακών συνηθειών υγιεινής. Κάποιοι άνθρωποι- ειδικά οι δάσκαλοι, οι χειρουργοί και όσοι δεν έχουν χρόνο για τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα μες στη μέρα- συνηθίζουν να κρατιούνται.

Αποκτώντας υγιείς συνήθειες

Φροντίστε την κύστη σας και θα σας ευχαριστήσει βοηθώντας σας να ουρείτε τακτικά. Για να αποφύγετε τις υπερβολικά συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, να πίνετε υγρά αλλά όχι υπερβολικά. Πίνετε όταν διψάτε, αλλά μην αισθάνεστε δέσμιοι στα 8 ποτήρια νερό την ημέρα (εκτός αν έχετε πέτρες στα νεφρά ή στην κύστη, που θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών).

Αν σηκώνεστε το βράδυ για να πάτε τουαλέτα, σταματήστε να πίνετε 3 με 4 ώρες πριν ξαπλώσετε. Περιορίστε την καφεΐνη, που μπορεί να ερεθίσει το εσωτερικό της κύστης. Επίσης προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Τέλος, μην τα κρατάτε. Μόλις αισθανθείτε την επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα, ζητήστε συγγνώμη και πηγαίνετε.


Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα
απόφοιτη Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
για το InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο