Επένδυση σε ''περιβαλλοντικούς Θησαυρούς'' της Βέροιας με φόντο την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της οικονομίας

Άρθρο του Αντώνη Φαναριώτη*

Η Βέροια διαθέτει σημαντικούς και αξιόλογους ''περιβαλλοντικούς θησαυρούς'' όπως το Άλσος Παπάγου και το Φράγμα Αλιάκμονα. Η αξιοποίηση τους τόσο προς όφελος του ίδιου του περιβάλλοντος αλλά και προς όφελος των κατοίκων της πόλης, πρέπει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. 

Η εγκατάλειψη τους είναι εμφανής. Σε πρώτη φάση ο  καθαρισμός των περιοχών αυτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προστασίας (άλσος Παπάγου), μπορούν να βοηθήσουν  στην ανάδειξη τους αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, η εφαρμογή μελετών  για την αξιοποίησή τους κρίνεται επιτακτική και άμεση, αποφέροντας πολλά οφέλη (τουριστικά και οικονομικά) για τους πολίτες  αλλά και για τον τουρισμό της Βέροιας. 

Το Άλσος Παπάγου μπορεί να αποτελέσει ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης χάρη στη πλούσια χλωρίδα που διαθέτει, όπου ειδικοί επιστήμονες θα ενημερώνουν το κοινό (σχολεία, τουρίστες, κάτοικοι της περιοχής).

Αναφορικά με την περιοχή του Αλιάκμονα, η δημιουργία πάρκων αναψυχής και η υλοποίηση δραστηριοτήτων οικοτουρισμού, μπορούν να εκτοξεύσουν την αναγνωρισιμότητα και τη συχνότητα επίσκεψης του, τόσο από τους ίδιους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και από τους τουρίστες σε συνδυασμό φυσικά με την προβολή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το είδος τουρισμού αποτελεί ένα πολύ μεγάλο όπλο για την περιοχή όντας ικανό να αποφέρει οικονομικά και τουριστικά οφέλη στην πόλη μας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως και εδώ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ο Αλιάκμονας και το Άλσος Παπάγου διαθέτουν μία υπέροχη φυσική ομορφιά που μέχρι πρότινος η εκμετάλλευση της παρέμεινε σε λήθαργο. Και σε συνδυασμό πάντοτε με την επιστημονική γνώση, μπορούν να αναδειχθούν στο έπακρο και να συμβάλλουν σημαντικά στον τομέα της οικονομίας, στην αύξηση του τουρισμού και στη  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

* Ο Αντώνης Φαναριώτης είναι δασολόγος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας με τον συνδυασμό "Δικαίωμα για Νέα Βέροια"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο