Πρωτοβουλία σύσκεψης για το ύψος των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ από τον Κ. ΚαλαϊτζίδηΠρωτοβουλία σύσκεψης για το ύψος των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ από τον Κ. Καλαϊτζίδη...

Την πρωτοβουλία σύγκλιση σύσκεψης, μετά από κάλεσμα των αγροτικών συνεταιρισμών, φορέων και αγροτών του δήμου Νάουσας, ανέλαβε το πρωί της Μ. Τετάρτης, 16 Απριλίου, για το ελάχιστο ύψος των αποζημιώσεων που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι επλήγησαν από την θεομηνία της χαλαζόπτωσης, τον Ιούνιο του 2013, είχε ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με την «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη, Ανθρώπινη Μακεδονία» του Απόστολου Τζιτζικώστα, κ. Κώστας Καλαϊτζίδης.

Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΑΣΝ κ. Ταμπακιάρης, ο αντιπρόεδρος του  Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών  Δήμου Νάουσας και εκπρόσωποι των αγροτών της Μαρίνας, της Χαρίεσσας, του Κοπανού και άλλων τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, οι οποίοι με μεγάλη δυσφορία αντιμετωπίζουν τις αποζημιώσεις που τους δόθηκαν από τον ΕΓΛΑ για την περσινή θεομηνία, αποζημιώσεις που είναι «ψίχουλα» μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν και για τις οποίες θα ζητήσουν επανεκτίμηση.

Ως καθολική για το αγρόκτημα του δήμου Νάουσας χαρακτήρισε την ζημιά της χαλαζόπτωσης ο πρόεδρος του ΑΣΝ κ. Ταμπακιάρης, ο οποίος τόνισε ότι την περιοχή επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και είχε υποσχεθεί ότι η καταστροφή θα πληρώνονταν τον περασμένο Οκτώβριο. «Κάναμε υπομονή, αλλά τα χρήματα της αποζημίωσης είναι ελάχιστα και ο κόσμος εξαγριώθηκε. Θα αντιδράσουμε δυναμικά» τόνισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Ο αντιπρόεδρος του  Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Δήμου Νάουσας κ. Αντωνιάδης στάθηκε στο γεγονός του ότι οι γεωπόνοι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ήταν από περιοχές εκτός της Μακεδονίας και δεν γνώριζαν από ροδακινοκαλλιέργειες. «Οι εκτιμήσεις είναι απαράδεκτες, δεν είναι αντικειμενικές. Θα κάνουμε ενστάσεις ελπίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ θα στείλει γνώστες του ροδακίνου» είπε, μεταξύ άλλων.

Στην δική του τοποθέτηση ο κ. Καλαϊτζίδης είπε τα εξής:
«Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν είναι ελάχιστες. Αποτελούν εμπαιγμό για τους αγρότες μας, οι οποίοι μπαίνουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο, χωρίς να έχουν  την δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια. Την ημέρα της θεομηνίας ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με πρωτοβουλία του Απόστολου Τζιτζικώστα, είχαμε διαθέσει στον ΕΛΓΑ τους γεωπόνους της διεύθυνσης Γεωργίας της Ημαθίας, ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκτιμήσεις και να πληρωθούν οι αγρότες μας, αλλά η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν τους δέχθηκε. Δυστυχώς οι εκτιμητές αποδείχθηκε ότι δεν είχαν σχέση με το ροδάκινο. Η αδικία που υπέστησαν οι αγρότες μας είναι καταφανής.

Οφείλει η διοίκηση του ΕΛΓΑ να επανεκτιμήσει το ύψος της ζημιάς, η οποία ήταν καθολική στην περιοχή της Νάουσας και να αποζημιώσει στο ακέραιο τους αγρότες μας. Στέκομαι στο πλευρό της όποιας κινητοποίησης αποφασίσουν οι αγροτικοί φορείς του δήμου.

Πέραν των αποζημιώσεων υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την φετινή αντιχαλαζική προστασία. Δυστυχώς ακόμη δεν έχει διενεργηθεί διαγωνισμός  για την ανάδοχο εταιρεία που θα έχει την ευθύνη των αντιχαλαζικών αεροψεκασμών. Δυστυχώς η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί για θέματα που έπρεπε να έχει τακτοποιήσει σήμερα, αλλά χθες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο