Βέροια: Νομιμότητα και αλληλοσεβασμός από όλους ή κλείσιμο καταστημάτων...Βέροια: Νομιμότητα και αλληλοσεβασμός από όλους ή κλείσιμο καταστημάτων... 

Σύσκεψη με πρωτοβουλία της Δημάρχου Βέροιας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με καλεσμένους τους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης (οδούς Εληάς, Εμπορικού Κέντρου, Κοντογιωργάκη, Έλλης), εκπροσώπους της διοίκησης του Εμπορικού Συλλογου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η Δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για την αναβολή στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της συζήτησης και ψήφισης του νέου κανονισμού που ετοίμασε η υπηρεσία του Δήμου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους δημόσιους χώρους και τόνισε πως χάθηκε μια ευκαιρία να μπει τάξη και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Επεσήμανε ο νέος Κανονισμός θα έδινε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και οι επαγγελματίες θα γνώριζαν ξεκάθαρα τι ισχύει για το μαγαζί που κατέχουν, τι οφείλουν να εφαρμόζουν, τι δικαιούνται σε δημόσιο χώρο και συνολικά θα είχε μπει μια τάξη σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων.

Μετά την αναβολή της ψήφισης του νέου κανονισμού, όπως τόνισε η Δήμαρχος, πήρε την απόφαση για την έκτακτη σύσκεψη ως μια ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και εξαιτίας της κλιμάκωσης των καταγγελιών μέσα στην περίοδο των γιορτών από πολίτες αλλά και εμπόρους που διατηρούν καταστήματα στο πεζοδρομημένο κέντρο, για τα προβλήματα που εντείνονται λόγω της καταχρηστικής και παράνομης επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, ταβέρνες κτλ).

Η Δήμαρχος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλληλοκατανόηση στην αγορά και οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει με την δραστηριότητα τους να μειώνουν την εμπορική κίνηση στα γειτονικά μαγαζιά ή να δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των πεζών (μητέρων με καροτσάκια, υπερήλικων, ατόμων με κινητικά προβλήματα κτλ).

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας αναφέρθηκε στην πληθώρα των καταγγελιών που δέχεται η υπηρεσία του από πολίτες σε βάρος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και πεζόδρομους καταχρηστικά. Διευκρίνισε ότι πλέον, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η υπηρεσία του ανέλαβε την αρμοδιότητα να ελέγχει και αυτές τις παραβάσεις και διαβεβαίωσε ότι στο εξής οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και κάθε καταγγελία θα ερευνάται. Ζήτησε από το Δήμο αν είναι δυνατόν να χρωματιστούν τα όρια μέσα στα οποία μπορεί κάθε κατάστημα να αναπτύξει βάσει της άδειας του τραπεζοκαθίσματα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Κώστας Τσιλογιάννης, που αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο και ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσία του Δήμου εντέλλεται να εφαρμόζει το νόμο μετά τις βεβαιωμένες παραβάσεις από την Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Πατσιαβούρας, αναφέρθηκε στην συμφωνία που επιχειρήθηκε μεταξύ των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και των ιδιοκτητών καφέ στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο της Βέροιας, η οποία όπως τόνισε, δυστυχώς δεν λειτούργησε αφού 2-3 καφέ συνέχισαν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στον πεζόδρομο με την παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ο κ. Πατσιαβούρας είπε επίσης ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ενημερώσει όλα τα μέλη του ότι στο εξής για καταγγελίες πρέπει να ενημερώνουν την Αστυνομία και όχι το Δήμο, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον Δημοτική Αστυνομία και δεν έχει την αρμοδιότητα της βεβαίωσης παραβάσεων. Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, είπα ότι με μια απλή μεζούρα οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν ελέγχους και δεν χρειάζεται να περιμένουν τη διαγράμμιση από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Από την πλευρά του Συλλόγου καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Κρυσταλόπουλος ζήτησε να υπάρχει επιείκεια ώστε τα καταστήματα να μπορούν να αναπτύσσουν όσα τραπέζια μπορούν εντός του χώρου που προβλέπει ο νόμος και να μην γίνεται βεβαίωση παράβασης εφόσον δεν καταπατάται επιπλέον χώρος στο πεζοδρόμιο ή τον πεζόδρομο.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θεόφιλος Κορωνάς διευκρίνισε ότι ο νέος κανονισμός συντάχθηκε από 5μελή ομάδα υπηρεσιακών στελεχών τα οποία εργάστηκαν επί πολλούς μήνες για το τελικό κείμενο. Ακολουθήθηκε δε το γράμμα του νόμου και έγινε αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την διάθεση των δημόσιων χώρων σε τρόπο ώστε να μην θίγονται συμφέροντα κανενός. Ο κ. Κορωνάς υπογράμμησε πως στην εκπόνηση του νέου κανονισμού δεν αναμείχτηκαν αιρετοί, για να μην υπάρχουν «σκιές» περί εύνοιας της μιας ή της άλλης πλευράς, ή άλλων ατομικών συμφερόντων.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, που είχε διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής ποιότητας ζωής, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται εξ αιτίας 2-3 επαγγελματιών οι οποίοι δεν σέβονται τους άλλους. Τέτοια φαινόμενα οδήγησαν στην παρέμβαση του εισαγγελέα στην οδό Εληάς, όπου τελικά η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά λίγων, έγινε αφορμή να βεβαιωθούν από την αστυνομία ασήμαντες παραβάσεις και σε βάρος επαγγελματιών οι οποίοι δεν ενοχλούσαν και δεν είχε γίνει σε βάρος τους οποιαδήποτε καταγγελία. 

Η Δήμαρχος τόνισε ότι ως μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κατέθεσε σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης στους τοπικούς βουλευτές και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος και να έχουν τη δυνατότητα οι Δήμοι, αντί σφραγίσματος των καταστημάτων που συγκεντρώνουν τρεις βεβαιώσεις παράβασης της αστυνομίας, να πληρώνουν πρόστιμο την πρώτη φορά. Η πρόταση δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή.

Το λόγο πήραν πολλοί καταστηματάρχες, που ζήτησαν διάφορες διευκρινήσεις για τους ελέγχους της αστυνομίας αλλά και την εφαρμογή του νόμου από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε ήταν ότι η υπηρεσία του Δήμου δεν νομιμοποιείται να μην εφαρμόζει το σφράγισμα των καταστημάτων μετά από τρεις βεβαιώσεις παραβάσεων της Αστυνομίας, γιατί τόσο οι υπηρεσιακοί όσο και οι αιρετοί οδηγούνται αυτεπάγγελτα στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος.

Κλείνοντας η Δήμαρχος έκανε ύστατη έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των καφέ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο σε βάρος της εμπορικής κίνησης στο κέντρο της πόλης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο