Ο Χρ. Σταμούλης σε εκδήλωση των Φίλων Βυζαντινού Μουσείου και Δημόσιας ΒιβλιοθήκηςΟ Χρ. Σταμούλης σε εκδήλωση των Φίλων Βυζαντινού Μουσείου και Δημόσιας Βιβλιοθήκης... 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη την Τετάρτη 30.4.2014 η εκδήλωση – η μόνη μέχρι σήμερα που έγινε στην Ημαθία – για το επετειακό έτος των 1700 χρόνων από το διάταγμα των Μεδιολάνων.

Την εκδήλωση οργάνωσαν Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Θρησκεία,  πολιτική και κοινωνία με αφορμή το διάταγμα των Μεδιολάνων». Ο κ.Σταμούλης με την υψηλού επιπέδου ομιλία του επιβεβαίωσε τη φήμη που τον ακολουθεί: δεν εξυπηρετεί ως καθηγητής  Πανεπιστημίου μόνον την επιστημονική γνώση, αλλά με το έργο του, την ευγένεια και τη δυσεύρετη πνευματική ωριμότητα και ευρυχωρία συμβάλλει  στη συλλογική αυτοσυνειδησία.  Ενέταξε το διάταγμα των Μεδιολάνων (313, επιτρεπόμενη, ανεκτή θρησκεία ο χριστιανισμός), που υπέγραψαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο συναυτοκράτορας Λικίνιος, στη σειρά διαταγμάτων του ρωμαϊκού κράτους: του Καρακάλλα (212, δικαίωμα Ρωμαίου πολίτη για όλους τους ελεύθερους) και Γαλέριου (311, παύση των διωγμών των χριστιανών) και τόνισε τη σημασία του στην έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας όχι μόνο στην ύστερη αρχαιότητα αλλά ακόμη μέχρι και σήμερα. Μίλησε για τη μεταρρυθμιστική πολιτική του Μέγα Κωνσταντίνου, που δρομολόγησε τη μετεξέλιξη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τη μετάβαση από την ανθρωποκεντρική στη θεοκεντρική αντίληψη ζωής, τη φθορά που είχαν υποστεί το ελληνικό και το ιουδαϊκό στοιχείο, τη δυναμικότητα των χριστιανών και την ανάδειξη του χριστιανισμού ως νέου ενοποιητικού στοιχείου της αυτοκρατορίας.

Προσπάθησε να καθορίσει τα όρια και την αλληλεπίδραση, με βάση τις ιστορικές πηγές, της θρησκείας και πολιτικής και έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα τονίζοντας ότι η  Εκκλησία αναπνέει μέσα στην Κοινωνία και δεν υπάρχουν ιδανικές κοινότητες, αφού ακόμα και η πρώτη κοινότητα των μαθητών είχε εντός της έναν Ιούδα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, δόθηκε η ευκαιρία στον ομιλητή να προεκταθεί σε θέματα της σημερινής εποχής, στην αναζωπύρωση στον πλανήτη του φονταμενταλισμού ως τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς, που αποκλείει την ιδιαιτερότητα στην πίστη και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη θα ικανοποιήσει το αίτημα των πολιτών που παρακολούθησαν την πυκνή ομιλία του κ. Σταμούλη και θα την αναρτήσει στο διαδίκτυο, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την παρακολουθήσουν, όπως βιντεοσκοπήθηκε από το ιστολόγιο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (http//www.libver.gr).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο