Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Εμ. Ξυνάδα για το Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλο (βίντεο - φώτο)Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Εμ. Ξυνάδα για το Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλο (βίντεο - φώτο)...

Το ενδιαφέρον βιβλίο του Εμμανούηλ Ξυνάδα "Ο Μητροπολίτης Κοσμάς Ευμορφόπουλος (1860 -1901)", που εκδόθηκε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2014, στο Ναό Αγ. Αναργύρων Βέροιας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, προϊστάμενος της ενορίας Αγ. Αναργύρων, ενώ στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. 

Ο Βασίλειος Κουκουσάς
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Κουκουσάς, "Ιστορικό πλαίσιο δράσης του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου - Η συμβολή του στην διατήρηση του Ελληνισμού στην Ήπειρο και στη Μακεδονία".

Ο Ιωάννης Λιάκος
Στη συνέχεια μίλησε ο επικ. καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωάννης Λιάκος, με θέμα "Κλήρος και ψαλτική τέχνη - Το παράδειγμα του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου". 

Ο Εμμανουήλ Ξυνάδας
Τέλος, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του βιβλίου, δρ Εμμανούηλ Ξυνάδας, ο οποίος - μεταξύ άλλων - αναφέρθηκε στους τρόπους και τη μέθοδο έρευνας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, που κατόπιν εκδόθηκε από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. και παρουσιάστηκε στα πλαίσια των Κ' Παυλείων, σε συνδιοργάνωση και με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Βεροίας "Κοσμάς Μαδυτινός", η οποία φέρει το όνομα του Μητροπολίτη.

η χορωδία "Chorus Nikopolitanus"
Μετά το τέλος των εισηγήσεων - ομιλιών, η χορωδία "Chorus Nikopolitanus" από τη Μητρόπόλη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, την οποία Μητρόπολη, όπως και στη Βέροια, είχε διαποιμάνει για μικρό χρονικό διάστημα, απέδωσε ύμνους (μουσικά μαθήματα) που είχε συνθέσει ο Μητροπολίτης Κοσμάς.
Δείτε σχετικά στιγμιότυπα στο βίντεο και στις φωτογραφίες που ακολουθούν:
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο