Όταν η Βέροια "περπάτησε" στην υπόγεια ρωμαϊκή οδό...Όταν η Βέροια "περπάτησε" στην υπόγεια ρωμαϊκή οδό...

Μια πρωτότυπη έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στη Βέροια, στο υπόγειο της οικοδομής Βελτσίδη, στην οδό Μητροπόλεως 9, όπου βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο τμήμα της αρχαίας Ρωμαϊκής οδού της Βέροιας.Η έκθεση είχε τίτλο «Από την οδό Μητροπόλεως στην οδό της Ρωμαϊκής Μητροπόλεως» και διοργανώθηκε από τον Δήμο της Βέροιας και την ΙΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ η ιδέα για την πραγματοποίησή της ήταν της τότε ειδικής συνεργάτιδας του Δήμου Βέροιας Πάτρας Θεολογίδου.


Η έκθεση ήταν έργο της Μαρίας Χατζηνικολάου, απόφοιτης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και της Σχολής Γραφικών Τεχνών Αθήνας. Η Μαρία Χατζηνικολάου, έχοντας ως εργαλείο μία ειδική μπογιά και τον καμβά, «κατέβασε» την σύγχρονη πόλη στην αρχαία οδό, ενώ σε μία άκρη, αρχαίες γυναίκες παρακολουθούν τη «συνύπαρξη» των δύο εποχών. Το όλο σκηνικό συνοδευόταν μουσική με τους όμορφους ήχους που μπορεί να έχει μία πόλη.


Στο πρακτικό κομμάτι, η Μαρία Χατζηνικολάου και η ομάδα με την οποία συνεργάστηκε, είχε τοποθετήσει στα τοιχώματα του υπογείου της οικοδομής μουσαμάδες που είχαν ζωγραφιστεί με ειδική μπογιά, η οποία απεικόνιζε τις ζωγραφιές όταν πάνω τους πέφτει μπλε φως (το γνωστό blue light).Την παραπάνω είδηση θυμηθήκαμε "σκαλίζοντας" το φωτογραφικό αρχείο του InVeria.gr (τότε το γνωστό σε όλους VERIANEWS.blogspot.com) και την αναδημοσιεύουμε, σχεδόν 4 χρόνια μετά, απλά ως υπενθύμιση προς την επερχόμενη δημοτική αρχή της ιδέας ότι... στα υπόγεια είναι η θέα (δηλαδή, ότι πρέπει η "θαμμένη" ιστορία, αλλά και η χαμένη φαντασία, να δράσουν και να αλληλεπιδράσουν)!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο