Επιστροφή περίπου 1 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. στην ΕΒΖ, με το 60% να καταλήγει στους τευτλοκαλλιεργητές



Την επιστροφή περίπου 1 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. αναμένει το επόμενο διάστημα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού, όπως προβλέπεται και από Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή εισφορών που έχουν καταβληθεί την πενταετία 2001 - 2006 για την στήριξη του τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε στον τομέα της ζάχαρης πριν από το 2006 οι ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες κατέβαλαν κάθε χρόνο εισφορές (με αντίστοιχες κρατήσεις από τις πληρωμές των τευτλοκαλλιεργητών) που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση του τομέα. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα «αποθεματικό» ώστε να στηριχθεί ο ευρωπαϊκός τομέας ζάχαρης. Για τις εισφορές αυτές είχαν γίνει προσφυγές αμφισβητώντας την ορθότητα του υπολογισμού τους και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα ότι πράγματι υπήρχε λάθος για την πενταετία 2001 - 2006 και επέβαλε την διόρθωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε κανονισμός ο οποίος τροποποιεί το ύψος των εισφορών που είχαν εισπραχθεί τότε. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι Βιομηχανίες Ζάχαρης και ισογλυκόζης καθώς και οι τευτλοπαραγωγοί έχουν δικαίωμα επιστροφής του πλεονάσματος αυτού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το συνολικό ποσό επιστροφής από την Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ. Από αυτό το 60% θα καταβληθεί στους παραγωγούς (μέσω ΕΒΖ) και το 40% στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Επίσης, ένα πολύ μικρότερο ποσό θα επιστραφεί στην εταιρεία παραγωγής ισογλυκόζης Tate & Lyle που λειτουργούσε στη Β. Ελλάδα και έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2008.

Ακόμα δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια ποια θα είναι τα ποσά που θα επιστραφούν στους τευτλοπαραγωγούς διότι θα διαφέρουν ανάλογα με το τονάζ που παρέδωσε ο κάθε ένας από αυτούς την πενταετία (2001-2006) και αν συμμετείχε όλα τα έτη στην καλλιέργεια.

πηγή: agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο