Τα «ύπουλα» καρκινογόνα


Ο καρκίνος στις μέρες μας είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο παλιότερα κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Ο καρκίνος εξαπλώθηκε και αυξήθηκε στον πληθυσμό με τα χρόνια. Τα αίτια ήταν και παραμένουν πολλά, ένα από τα σημαντικότερα η περιβαλλοντική καταστροφή που μας επηρεάζει άμεσα, αλλά και ο τρόπος ζωής μας.

Υπάρχουν κάποιες διαδεδομένες «αιτίες» του καρκίνου όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά που καταναλώνουμε και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες εξίσου σημαντικές αιτίες καρκινογένεσης οι οποίες παραμένουν άγνωστες για το ευρύ κοινό.

Για παράδειγμα αν σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες.

Επίσης, μην ψήνετε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία μια επιβλαβής πρακτική… Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό: το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.

Επιπλέον σύμφωνα με μελέτες η καθιστική ζωή φαίνεται πως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (κατά 24%), αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες (κατά 32%) και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα (κατά 21%). Συγκεκριμένα Η παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποσοστό 54% και με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε ποσοστό 66%. Για κάθε επιπλέον δύο ώρες  που καθόμαστε μέσα στην ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αυξημένος κατά 8%, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου κατά 10%.

Μία ακόμα άγνωστη για τον κόσμο αιτία καρκίνου είναι τα αντηλιακά. Ισχύει πως η υπερβολική και μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο συντελεί στην ανάπτυξη καρκίνου, ωστόσο κάτι που δε γνωρίζει ο κόσμος είναι πως η έκθεση μας στον ήλιο σε φυσιολογικά πλαίσια είναι ευεργετική. Έχει διαπιστωθεί πως πολλά αντηλιακά προδιαθέτουν για καρκίνο αν και ο λόγος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός παρόλο που έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες.

Φυσικά δεν είναι δυνατό να προστατευτούμε από όλα αλλά καλό θα ήταν να προσέχουμε λίγο παραπάνω τις «ύπουλες» συνήθειες της καθημερινότητάς μας!

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα, απόφοιτη Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το InVeria.gr  - (www.dimimed.blogspot.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο