Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σήμερα (16/10)

 
Με στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη, καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. η 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα του 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Ο.Η.Ε.

Σήμερα στον πλανήτη, περισσότερο από 800 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό το καθεστώς πείνας, αφού ο υποσιτισμός, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και η διατροφική ανασφάλεια αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των υποανάπτυκτων χωρών.
 
Αντίθετα, σύμφωνα με το zougla.gr, στην ανεπτυγμένες χώρες η παχυσαρκία απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων άλλαξαν σημαντικά καθώς δημιουργήθηκαν νέα πρότυπα διατροφής. 
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σε αριθμούς κατά την Greenpeace:
  
-Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
 
-2 δις άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
 
-40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
 
-Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
 
-Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
 
-Σήμερα, 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι (100 εκατομμύρια περισσότεροι από το 1995)
 
-Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
 
-Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ. Τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
 
-Στη Ρωσία και στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.
 
-Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δις δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
 
-Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατ. ανθρώπους.
 
-Πέντε πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο