Χωρίς δικηγόρους και παράβολα οι προσφυγές των οικονομικά ασθενέστερων κατά του ΕΝΦΙΑΤη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών που θέλουν να αμφισβητήσουν τον ΕΝΦΙΑ, το εκκαθαριστικό τους ή άλλη διοικητική ή φορολογική πράξη, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί δικαστές της χώρας. 
Σε μία ανακοίνωση - από τις ελάχιστες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα- με καθαρά ανθρώπινο πρόσωπο για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες, οι δικαστές επισημαίνουν ότι:
-Η προϋπόθεση της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια ΔΟΥ, συνιστά εμπόδιο για έναν πολίτη που οφείλει λίγα χρήματα και συνεπώς δεν τον συμφέρει ή δεν έχει τη δυνατότητα να συλλέξει μόνος του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.

-Η ύπαρξη παραβόλου για την άσκηση προσφυγής στα δικαστήρια είναι επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας ώστε η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια.

-Για οικονομικά αντικείμενα έως 3.000 ευρώ πολλές φορές τα έξοδα παραβόλου και δικηγόρου μπορεί να είναι μεγαλύτερα από την ευδοκίμηση μιας προσφυγής.

Γι αυτό, ζητούν :
Να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για χρηματικό αντικείμενο μέχρι 3.000 ευρώ και επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, να μην είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ανακοίνωση εναρμονίζεται με παλαιότερη πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των διοικητικών δικαστών έχει ως έξης:

«Οι διοικητικοί δικαστές, κατόπιν επεξεργασίας των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις φορολογικές διαφορές, ιδίως δε αναφορικά με την αύξηση του παραβόλου και θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους. 
Ειδικά όταν το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία διότι οι δυσχέρειες από την άσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόν ευδοκίμησης της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο.

Προς άμβλυνση του φαινομένου αυτού και δίνοντας προτεραιότητα στις υποθέσεις με μικρότερο αντικείμενο, που κατά τεκμήριο αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους, το Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ειδικά ως προς τις φορολογικές εν γένει υποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ, έτσι ώστε για τις υποθέσεις αυτές:
i) να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013. Η μέχρι τώρα εμπειρία άλλωστε από τη λειτουργία της Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιλαμβάνεται των εν λόγω ενδικοφανών προσφυγών καταδεικνύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει καταντήσει ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος του Οικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς το σκοπό της αποσυμφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων. 
ii) Να νομοθετηθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων που θα προσβάλλουν τις σχετικές πράξεις ή παραλείψεις, να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις και να παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης χωρίς δικαστικούς πληρεξουσίους». 
Πηγή: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο