Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη  ξεκίνησε το 2001 από την UNESCO. Η 10η Νοεμβρίου κάθε έτους είναι μια ημέρα που υπενθυμίζει τη δέσμευση της UNESCO προς την επιστήμη.

Από τη γεωργική παραγωγή στην ιατρική, από τη βιώσιμη ενέργεια στη διαχείριση των υδάτων, οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Η σημασία της επιστήμης δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αξία της έρευνας και της γνώσης με τους δικούς τους όρους, αλλά προέρχεται επίσης από τη συνάφειά τους με τις ανάγκες της κοινωνίας και την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των αναγκών αυτών, καθώς και στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων μιας κυβέρνησης. Πρόκειται για μια πρόκληση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ενώ οι βασικοί στόχοι της επιστήμης δεν έχουν μεταβληθεί, οι κοινωνικές ανάγκες έχουν αλλάξει σημαντικά. Σήμερα, η επιστήμη έχει να αντιμετωπίσει σύνθετες προκλήσεις που είναι παγκόσμιες σε κλίμακα και χαρακτήρα. Πρέπει να αντιμετωπίσει τεράστια και δύσκολα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω κοινών προσπαθειών.

Στην ουσία, η επιστήμη είναι μια συλλογική «επιχείρηση», της οποίας οι προόδοι οφείλονται περισσότερο στις στοχευμένες και επίπονες προσπάθειες ομάδων, παρά στις ανακαλύψεις που δημιουργούνται από μεμονωμένα άτομα. Η συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημονικών προσπαθειών.

Στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη:

-Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τον ρόλο της επιστήμης για ειρηνικές και βιώσιμες κοινωνίες.
-Η προώθηση μιας εθνικής και διεθνούς αλληλεγγύης για μια επιστήμη που διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών.
-Η ανανέωση της εθνικής και διεθνούς δέσμευσης για τη χρήση της επιστήμης προς όφελος των κοινωνιών.
-Να δοθεί προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστήμη και να αυξηθεί η υποστήριξη στην επιστημονική προσπάθεια.

Πηγή: socialpolicy.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο