Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε φορτηγά μεγάλης αξίας


Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές φορτηγών ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε προχθές (20-12-2014) σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πτολεμαΐδα και Γιαννιτσά, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής, συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για 8 υπηκόους Βουλγαρίας και 3 ημεδαπούς ηλικίας από 32 έως 60 ετών, ενώ στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ακόμα 3 υπήκοοι Βουλγαρίας, για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.

Από την αναλυτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Γιαννιτσών και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών, εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, με φερόμενο ως «εγκέφαλο» τον 32χρονο συλληφθέντα υπήκοο Βουλγαρίας, είχε διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2013, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο (φυσικοί αυτουργοί, κατόπτευση χώρου, ασφαλή διαφυγή), όσο και στο υποστηρικτικό επίπεδο (πληροφορίες για τα ακριβή σημεία των φορτηγών, ασφαλή απόκρυψη και φύλαξη).

Ως προς τον τρόπο δράσης, ενεργώντας κυρίως τις νυχτερινές ώρες, αφού αρχικά εντόπιζαν τις θέσεις των φορτηγών σε επιχειρήσεις, λατομεία και εργοτάξια, στη συνέχεια αφαιρούσαν τα φορτηγά με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ενώ χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ως «προπομπούς» για την ασφαλή διαφυγή των αφαιρεθέντων φορτηγών.

Έως τώρα έχει προκύψει ότι έχουν αφαιρέσει συνολικά 37 φορτηγά οχήματα (τετραξονικά), η συνολική αξία των οποίων αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αναλυτικά αφαίρεσαν:

-9 φορτηγά από την περιοχή των Σερρών,
-7 φορτηγά από την περιοχή της Χαλκιδικής,
-5 φορτηγά από την περιοχή της Καβάλας,
-5 φορτηγά από την περιοχή του Κιλκίς,
-5 φορτηγά από την περιοχή της Πέλλας,
-3 φορτηγά από την περιοχή της Ημαθίας και
-3 φορτηγά από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κλοπής 2 φορτηγών οχημάτων και ενός βυτίου, με ποσότητα πετρελαίου 3.000 λίτρων, που έγινε το βράδυ της 12 προς 13 Νοεμβρίου του 2014, από λατομείο σε χωριό της Χαλκιδικής, ενώ επιπλέον από τον χώρο αφαίρεσαν ποσότητα ορυκτέλαιου 1.600 λίτρων και διάφορα μηχανήματα και εργαλεία της επιχείρησης, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται στις 198.000 ευρώ.

Επίσης σε άλλη περίπτωση, το βράδυ της 19 προς 20 Δεκεμβρίου του 2014, αφού παραβίασαν την είσοδο χωματουργικής εταιρείας σε χωριό του Κιλκίς, αφαίρεσαν ένα φορτηγό όχημα και ένα μηχάνημα έργων, ενώ από τον χώρο της εταιρείας αφαίρεσαν ποσότητα πετρελαίου και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.

Το φορτηγό και το μηχάνημα έργων εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και αποδόθηκαν στον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Εκτός των φορτηγών οχημάτων που αφαιρούσαν, που ήταν και ο σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεσαν επιπλέον από τους χώρους των επιχειρήσεων, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, γεννήτριες, φιάλες οξυγόνου και άλλα διάφορα εργαλεία.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
-διάφορα κλειδιά φορτηγών και οχημάτων,
-ηχοσυστήματα αυτοκινήτων,
-μπαταρίες οχημάτων,
-1 κυνηγετικό όπλο,
-1 πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και 15 φυσίγγια,
-κροτίδες,
-1 φιάλη οξυγόνου,
-8 Ι.Χ.Ε. οχήματα, εκ των οποίων τα 7 έφεραν βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας,
-ένα ζευγάρι πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος βουλγάρικων Αρχών,
-δοχεία με ποσότητες πετρελαίου και
-μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε βάρος 47χρονου συλληφθέντα, μέλους της οργάνωσης, εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής φυλάκισης 27 ετών και 6 μηνών για διακίνηση παράνομων μεταναστών, ενώ σε βάρος 32χρονου συλληφθέντα, ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις με πολύμηνη ποινή φυλάκισης για κλοπές.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για - κατά περίπτωση - συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως η δομή και η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο