Η Αρχαιολογία έφερε... καθυστέρηση στην Αστική Ανάπλαση Βέροιας - Προτείνεται 4μήνη παράταση


Θέμα σχετικά με την "Έγκριση ή μη παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου «Ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου στην Βέροια»" θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, την ερχόμενη Τετάρτη (17/12/2014), καθώς οι εργασίες, αν και έχουν προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος, έχουν "κολλήσει" σε μερικά σημεία, κυρίως λόγω εμπλοκής της ΙΖ ΕΠΚΑ σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Η παράταση των εργασιών που προτείνεται είναι 4μηνης διάρκειας (η 1η και μάλλον τελευταία παράταση που δίνεται), καθώς στις 11 Δεκεμβρίου 2014 έληγε η προθεσμία. Ωστόσο, όπως εξηγείται στο εισηγητικό του θέματος, καθυστερήσεις που προέκυψαν (όχι από υπαιτιότητα του εργολάβου), δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των εργασιών εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Το εισηγητικό σημείωμα για το θέμα της παράτασης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εξιστορεί όλες εκείνες τις ενέργειες, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν, κυρίως λόγω της εμπλοκής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (που λειτουργεί με τους δικούς της - αργούς - ρυθμούς), τόσο στο πάρκο Καρατάσου (απέναντι από τους Αγ. Αναργύρους), όσο και στο τμήμα μεταξύ πλ. Εληάς και Λ. Στρατού, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί σκάλα και ανελκυστήρας.

Δείτε τι ακριβώς αναφέρεται στο εισηγητικό σημείωμα, που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης:

Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι Κ Ο  Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

ΘΕΜΑ : Έγκριση ή μη παράτασης του χρόνου εκτέλεσης εργασιών έργου 

ΕΡΓΟ: Ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου στην Βέροια ΑΡΙΘ.ΜΕΛ. : 4/2011 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: :  8.854.402,00€ 
ΑΝΑΔΟΧΟΣ       : ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε
ΣΥΜΒ. ΔΑΠΑΝΗ: 3.758.370,65 € + 864.425,25 € για Φ.Π.Α =4.622.795,90 €
Κ.Α ΕΡΓΟΥ        : Κ.Α. 02.30.7341.002
ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΡΓΟΥ:  ( 47,81%).
ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ: Ζαχαρόπουλος Παναγιώτης - Δαλιγκάρος Σωκράτης - Συμεών Καραγαβριηλίδης
ΒΟΗΘ. ΕΠΙΒΛ. : Ζευγαρόπουλος Γρηγόριος-Μαυρουδής Ιωαννίδης
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ: Τριάντα (30) μήνες, λήξη την 11-12-2014 

Το έργο εκτελείται σύμφωνα με την 4/2011 μελέτη του Τ.Τ.Δ.Β. και με την υπ’αριθμόν 546/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας , με την οποία εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που διενεργήθηκε στις 22-11-2011, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του υπ’όψη έργου , και ανατέθηκε αυτό στην Εργοληπτική επιχείρηση ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε με τις τιμές του τιμολογίου της μελέτης μειωμένες κατά την προσφορά της (τεκμαρτή έκπτωση 47,81%) και κατά τα λοιπά σύμφωνα με τους όρους της συγκεκριμένης διακήρυξης.
Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου υπεγράφη στις 11-6-2012 μεταξύ της Δημάρχου Βέροιας και του ανωτέρω αναδόχου.
Το έργο σύμφωνα με τη σύμβαση έχει ημερομηνία έναρξης 11-6-2012, χρόνο κατασκευής τριάντα (30) μήνες και ημερομηνία περαίωσης 11-12-2014.
Με το έργο  αυτό προβλέπονται οι αναπλάσεις του πάρκου Εληάς, των
πλατειών Αγίου Αντωνίου – Θεολόγου, Κόρακα – Υπαπαντής, του πάρκου του
τείχους, επίσης  σε ένα δίκτυο συνδέσεων δρόμων και πεζοδιαδρομών Εληάς, Βενιζέλου, Ανοίξεως, Ανθέων, Τρεμπεσίνας, Μεγάλου Αλεξάνδρου
           Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην οδό Εληάς, στην  οδό Ανοίξεως, στην οδό   Τρεμπεσίνας, η οδός Βενιζέλου, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων (πλήν του τμήματος του εργοταξίου του αναδόχου), στον αύλειο χώρος  του Αγ. Αντωνίου, στη πλατεία Αγίου Αντωνίου στην  οδό  Μαλακούση και στην οδός Ανθέων.
 Απομένουν ακόμη  ορισμένες εργασίες στην  πλατεία Εληάς (ολοκλήρωση ξύλινου   διαδρόμου, τοποθέτηση αγαλμάτων, ξύλινα κομμάτια πέργκολας),δάπεδα απο πατημένο χώμα, φυτεύσεις, κάγκελα μεταλλικά και ξύλινα στο κάτω τμήμα του πάρκου Εληάς εργασίες φυτεύσεων δαπεδοστρώσεων και Η/Μ στο πάρκο του αρχαίου τείχους, ο περιβάλλων χώρος του Θεολόγου(όπου απομένουν οι φυτεύσεις), η κατασκευή διαβάσεων από κυβόλιθους στην οδό Βενιζέλου ( έχουν γίνει οι δύο του  οικοδομικού τετραγώνου από οδό Εληάς έως οδό Μ. Καρακωστή), και το βάψιμο των τεσσάρων διαβάσεων της οδού Εληάς.
Απομένουν σε εκκρεμότητα η πλατεία Καρατάσου όπου έχουν διακοπεί οι εργασίες  από τις 15-10-2012 σύμφωνα και με το υπ’ αριθμόν πρωτ:6025/1-11-2012 της ΙΖ ΕΠΚΑ λόγω της ανεύρεσης τμημάτων αρχαίου λουτρού στο Βόρειο τμήμα της που εφάπτεται με την οδό Μ. Αλεξάνδρου και αναμένουμε την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας μέσω του υποέργου 3 της αρχαιολογίας ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονται στο τμήμα της πλατείας που θα μας αποδοθεί.
Όσον αφορά το πάρκο τείχους, ζητήθηκε από την ΙΖ Εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων να ληφθεί ειδική μέριμνα από τον ανάδοχο για την προστασία του αρχαίου τείχους κατά τις εργασίες καθαίρεσης του τοίχου αντιστήριξης από μπετόν μεταξύ του αρχαίου μνημείου και της οδού Ανθέων τεκμηριωμένη με τεχνική μελέτη, περιγραφή του τρόπου καθαίρεσης και των μέτρων προστασίας που έπρεπε να ληφθούν.
Ο Δήμος Βέροιας με το υπ’ αριθμόν πρωτ: 31308/16-6-2014 διαβίβασε πρόταση του αναδόχου που περιελάμβανε χρήση σφύρας για την καθαίρεση του τοιχίου αντιστήριξης και ξυλότυπο προστασίας του αρχαίου μνημείου από τις καταπτώσεις των προϊόντων της κατεδάφισης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη όμως την στατική ακεραιότητα ( διασφάλιση που απαιτούσε η αρχαιολογική υπηρεσία) του αρχαίου τείχους από τις δονήσεις που θα προκαλούσε η προτεινόμενη μέθοδος καθαίρεσης με σφύρα. Η ανωτέρω πρόταση του αναδόχου προωθήθηκε για έλεγχο από την ΙΖ εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων για έλεγχο στα αρμόδια όργανα του ΥΥ.ΠΟ.Α  (Γενική δ/νση αναστύλωσης, μουσείων και τεχνικών έργων) χωρίς ακόμη να έχουμε απάντηση.
Ειδικότερα στις 2-7-2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της δημάρχου κ. Ουσουλτζόγλου Χαρίκλειας με την συμμετοχή της ιδίας, του αντιδημάρχου τεχνικών κ. Αριστομένη Λαζαρίδη, της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου με παρούσες την Δ/ντρια κ. Μαυροματίδου Βηθλεέμ, της ομάδας επίβλεψης, παρουσία στελεχών της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων και της 11ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την προϊσταμένη των κας Κοτταρίδη Αγγελικής με θέματα την πλατεία Καρατάσου και την έναρξη των εργασιών στο πάρκο του αρχαίου τείχους όπως προέβλεπε το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου.
Στην σύσκεψη τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης των εργασιών στην πλατεία Καρατάσου όπου η αρχαιολογική υπηρεσία για την λύση του προβλήματος  επικαλέστηκε την έλλειψη κονδυλίων (ζητήθηκε χρηματοδότηση 170.000,00€) ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την αρχαιολογική αυτεπιστασία και κατόπιν να απελευθερώσει το τμήμα της πλατείας στο οποίο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες που προβλέπονται από το έργο της ανάπλασης. 
Επίσης τέθηκαν τα ζητήματα την καθαιρέσεων του τοιχίου αντιστήριξης στο πάρκο τείχους όπου έγινε αναφορά για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το μνημείο από τις δονήσεις των καθαιρέσεων με χρήση σφύρας.
Στις 14-7-2014 ξεκίνησαν οι εργασίες καθαιρέσεων στο πάρκο του αρχαίου τείχους ξεκινώντας από το προστατευτικό στηθαίο που υπήρχε αντί κάγκελου (κλωστρά από σκυρόδεμα) και του αμέσως αποκάτω τμήματος, το οποίο ήταν ανεξάρτητο του τοιχίου, ύψους από 0,80 έως 1,00μ , οπλισμένο ανεξάρτητα και χωρίς συνέχεια από το κυρίως σώμα του υπόλοιπου τοιχίου οπότε ήταν και εύκολο να καθαιρεθεί χωρίς την διατάραξη του υπόλοιπου τμήματος και χωρίς δημιουργία κραδασμών.
Οι εργασίες σταμάτησαν εκ νέου στις 25-7-2014 μετά από προφορική εντολή των υπαλλήλων της ΙΖ Εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων  επειδή  πλέον η καθαίρεση έφτασε στο κυρίως σώμα του τοίχου αντιστήριξης.
Επίσης στις 4-8-2014 κατά την διάρκεια των εκσκαφών για την θεμελίωση του φρεατίου του ανελκυστήρα και της μεταλλικής σκάλας κάτω από το πάρκο της Εληάς βρέθηκε τμήμα του αρχαίου τείχους της Βέροιας το οποίο με την βοήθεια του εργολάβου και την επίβλεψη της ΙΖ εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων αποκαλύφθηκε και καθαρίστηκε περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2014, αλλά έκτοτε και μετά από  συνεχόμενες διεργασίες μεταξύ των δύο υπηρεσιών και τέλος εγγράφων (έγγραφο δήμου Βέροιας αριθ. πρωτ.: οικ 54734/30- 10- 2014 & έγγραφο εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας αριθ. Πρωτ:11/3-11-2014) αν και ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη για την νέα θέση της σκάλας και του ανελκυστήρα δεν έχει δοθεί ακόμη σαφής απάντηση.
Επίσης εκ νέου στις 16-9-2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου κ. Βοργιατζίδη Κων/νου με την συμμετοχή του ιδίου, του αντιδημάρχου τεχνικών κ. Αριστομένη Λαζαρίδη, της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου με παρόντες τον Δ/ντή κ. Βουτσιλά Στέφανο, της ομάδας επίβλεψης, παρουσία στελεχών της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων και της 11ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την προϊσταμένη των εφορειών κας Κοτταρίδη Αγγελικής με θέματα την πλατεία Καρατάσου, το πάρκο του αρχαίου τείχους και το αρχαιολογικό εύρημα στην θέση του ανελκυστήρα.
Στην σύσκεψη τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης των εργασιών στην πλατεία Καρατάσου όπου η αρχαιολογική υπηρεσία για την λύση του προβλήματος  επικαλέστηκε την έλλειψη κονδυλίων (ζητήθηκε χρηματοδότηση 50.000,00€) ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την αρχαιολογική αυτεπιστασία και κατόπιν να απελευθερώσει το τμήμα της πλατείας στο οποίο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες που προβλέπονται από το έργο της ανάπλασης. 
Επίσης τέθηκαν εκ νέου τα ζητήματα των καθαιρέσεων του τοιχίου αντιστήριξης στο πάρκο τείχους (τα οποία είχαν επισημανθεί με το υπ’ αριθμόν  όπου έγινε αναφορά για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το μνημείο από τις δονήσεις των καθαιρέσεων με χρήση σφύρας και δόθηκε σαφής εντολή από την αρχαιολογική υπηρεσία για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο τείχος να δεσμευθεί ο Δήμος Βέροιας ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω  καθαιρέσεις.
Ο Δήμος Βέροιας ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτά τα αιτήματα με το υπ’αριθμόν πρωτ: 40184/17-9-2014 έγγραφο του όπου αναφέρεται ότι έκρινε απαραίτητο για την προστασία του μνημείου (βόρειο τείχος της Βέροιας) να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω καθαιρέσεις  του τοίχου αντιστήριξης που είναι επί της οδού Ανθέων και σε επαφή με το βόρειο τείχος πλην αυτών που έχουν ήδη εκτελεστεί και οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι η κατασκευή των πρανών όπως προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη, στην θέση της παιδικής χαράς και στην θέση της τσιμεντένιας σκάλας που καθαιρέθηκε, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο που επισυνάφθηκε.
Επίσης με το υπ’ αριθμόν 47014/17-9-2014 έγγραφο προς της Ε.Δ.Α Π.Κ.Μ ζήτησε την χρηματοδότηση του 3ου υποέργου με 50.000€ προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πράξης, αίτημα που έγινε δεκτό με την τροποποίηση του τεχνικού δελτίου το οποίο κοινοποιήθηκε στην ΙΖ ΕΠΚΑ για να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων που αφορούν την συνένωση των δύο εφοριών ΙΖ ΕΠΚΑ και 11ης ΕΒΑ. 
Αμέσως μετά στις 17,18,19 και 22 Σεπτεμβρίου 2014 ο ανάδοχος (ελλείψει προσωπικού της ΙΖ εφορείας) αλλά  με την επίβλεψη της ΙΖ Εφορείας καθάρισε και αποκάλυψε όσο ήταν δυνατόν το εύρημα ώστε να μπορεί αυτό να τεκμηριωθεί. 
Στις 29-9-2014 εδόθη τελικά η προφορική εντολή για την συνέχιση των εργασιών στο πάρκο του αρχαίου τείχους όπου έκτοτε συνεχίζονται κανονικά.      
Η όποια καθυστέρηση παρατηρείται ως προς την ολοκλήρωση του πάρκου του αρχαίου τείχους οφείλεται στο γεγονός ότι 29  Σεπτεμβρίου συναίνεσε η αρχαιολογική Υπηρεσία(με καθυστέρηση 3,5 μηνών περίπου) ως προς την κατεδάφιση τμημάτων του τοίχου αντιστήριξης, και την συνέχιση των εργασιών.
Για την ολοκλήρωση του έργου υπολείπονται ακόμη οι εργασίες κάτω από το πάρκο της Εληάς της μεταλλικής κλίμακας και του ανελκυστήρα σε νέα θέση που θα εγκρίνει η αρχαιολογική υπηρεσία, όπως επίσης και οι εργασίες προσαρμογής τους στην πλατεία.
Στο πάρκο τείχους απομένουν εργασίες φυτεύσεων, φωτισμού και δαπεδοστρώσεων.
Επίσης απομένουν ακόμη εργασίες κατασκευής διαβάσεων της οδού Βενιζέλου όπου παρουσιάστηκε καθυστέρηση λόγω μη έκδοσης πλέον από την Αστυνομική Δ/νση Ημαθίας (λόγω του ατυχήματος στις 5-10-2014 στην Εγνατία οδό) των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που απαιτούνται.
Ήδη ο Δήμος Βέροιας με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου έλαβε απόφαση για περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή των υπόλοιπων διαβάσεων.
Έως σήμερα δεν έχει χορηγηθεί άλλη παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου.
Με την υπ’ αριθμ. 55979/6-11-2014 εμπρόθεσμη αίτησή του που σας διαβιβάζεται, ο ανάδοχος ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε  θα έχει ολοκληρώσει εμπρόθεσμα όλες τις υπόλοιπες εργασίες (αστικού εξοπλισμού, πρασίνου, κυλιόμενο διάδρομο, διαβάσεις πεζών, κλπ), ζητά την παράταση των εργασιών του έργου για τέσσερεις (4) μήνες στους χώρους που δεσμεύτηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία και  για καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αλλά σε λόγους που αφορούν τα αρχαιολογικά ευρήματα  και κατ’ επέκταση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και κατ’ επέκταση τον κύριο του έργου
Μετά τα παραπάνω η υπηρεσία μας συμφωνεί με το αίτημα  και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί παράταση, σύμφωνα με την παρ.8 του Άρθρου 48 του Ν. 3669/2008.   Επειδή δεν υπάρχει αποκλειστική ευθύνη του αναδόχου προτείνει να δοθεί παράταση τεσσάρων (4) μηνών δηλαδή μέχρι την 11-4-2015 με αναθεώρηση.

Κατόπιν των ανωτέρω

Προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη χορήγηση γενικής παράτασης των εργασιών του έργου για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, δηλαδή ημερομηνία περαίωσης 11-4-2015  με αναθεώρηση.          
                                    
 Παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ


(η επισήμανση με έντονα γράμματα είναι του InVeria.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο