Η καθιστική ζωή είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία


Η αποχή από τη σωματική άσκηση ευθύνεται πιθανώς για διπλάσιο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη σε σύγκριση με την παχυσαρκία, σύμφωνα με εκτενή 12ετή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι περίπου 676.000 θάνατοι σε ετήσια βάση οφείλονται στην καθιστική ζωή, ενώ 337.000 θάνατοι οφείλονται στο υπερβολικό βάρος.

Βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερα από 300.000 άτομα, είναι ότι αν όλοι μας κάνουμε καθημερινά έναν 20λεπτο ζωηρό περίπατο η υγεία μας θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η γυμναστική είναι ευεργετική για όλους, ανεξαρτήτως βάρους.

Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συχνά συμπορεύονται, ωστόσο είναι γνωστό πως και όσοι έχουν χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές στην υγεία τους αν απέχουν από τη σωματική άσκηση. Από την άλλη, παχύσαρκα άτομα που γυμνάζονται τακτικά είναι πιο υγιή από άτομα με αυξημένο βάρος που δεν κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να κάνουν ένα "crash test" ανάμεσα σε καθιστική ζωή και παχυσαρκία, ώστε να διαπιστώσουν ποιος από τους δύο παράγοντες κινδύνου επιβαρύνει περισσότερο την υγεία μας.

Συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 334.161 Ευρωπαίους και κάλυπταν περίοδο 12 ετών. Αξιολόγησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης και το βάρος των συμμετεχόντων και παράλληλα κατέγραψαν όλους τους θανάτους κατά την περίοδο αυτή.

"Μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου φάνηκε να αντιμετωπίζουν όσοι απέχουν από τη σωματική άσκηση, είτε επρόκειτο για άτομα με φυσιολογικό βάρος είτε για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα", δήλωσε στο BBC News ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής Ulf Ekelund.

Αντιμετωπίζοντας δραστικά την κακή συνήθεια της καθιστικής ζωής στην Ευρώπη, οι δείκτες θανάτου θα μειωθούν σχεδόν κατά 7,5%, εκτιμούν οι ερευνητές. Μια τέτοια μείωση αντιστοιχεί σε 676.000 λιγότερους θανάτους σε ετήσια βάση. Αντιμετωπίζοντας δραστικά την παχυσαρκία, οι δείκτες θανάτου θα μειωθούν μόλις κατά 3,6%.

Σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει πως η μείωση των δεικτών παχυσαρκίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στόχος της έρευνας ήταν να υπογραμμιστεί πως η σωματική άσκηση αποτελεί ακόμη σημαντικότερο προστατευτικό παράγοντα για τη δημόσια υγεία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή πολιτικές και στρατηγικές προς ενημέρωση του κοινού και προώθηση της ευεργετικής αυτής συνήθειας.

Πηγή: onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο