Θεοφάνεια στην Ημαθία - Οι τελετές που ξεχωρίζουν


Μεγάλη ημέρα για την Χριστιανοσύνη η Ημέρα των Φώτων ή Θεοφανείων και, πέρα από την εκκλησιαστική τάξη, η παράδοση της πατρίδας μας έχει δημιουργήσει γύρω από αυτή τη γιορτή πολλά δρώμενα.

Στην Ημαθία, πολλά είναι τα μέρη που, πέρα από τον Μ. Αγιασμό σε όλους τους ναούς, γίνεται καθαγιασμός των υδάτων σε ποτάμια, λίμνες και κολυμβητήρια... 

Συγκεκριμένα:


Στη Βέροια, το πρωί τελείται η Θ. Λειτουργία και ο Μ. Αγιασμός στον Αγ. Αντώνιο, ενώ στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης, ιερείς, οι αρχές της πόλης και του νομού, μαζί με πλήθος πιστών, κατευθύνονται με πομπή προς τον Τριπόταμο (πίσω από τη ΔΕΗ), όπου γίνεται ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, πέρα από τους τολμηρούς που βουτούν στα παγωμένα νερά, αναβάτες "αγιάζουν" τα άλογά τους και στη συνέχεια κάνουν βόλτα στους δρόμους της Βέροιας.Στη Νάουσα, στις 11:00 π.μ. θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στην Πλατεία Καρατάσου, ενώ στη συνέχεια, στον Άγιο Νικόλαο (στις 12:15μ.μ.) θα γίνει η τελετή αγιασμού των υδάτων της Αράπιτσας, με την κατάδυση του τιμίου σταυρού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, στην οποία συμμετέχει και ο Ιππικός Σύλλογος Νάουσας.
Λίγη ώρα μετά, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει αγιασμός των υδάτων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας.Στην Αλεξάνδρεια, θα γίνει κατάδυση του Σταυρού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας, στις 11.30 το πρωί.Στη Μονή Καλλίπετρας Βέροιας, θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων του Αλιάκμονα στις 12 το μεσημέρι, σε μία όμορφη τελετή, όπου συμμετέχουν και βάρκες. Να σημειωθεί ότι είναι το μόνο σημείο κατά το μήκος του Αλιάκμονα που γίνεται καθαγιασμός των νερών του.Στο χωριό Τριπόταμος Βέροιας, γίνεται μετά τη Θ. Λειτουργία και τον Μ. Αγιασμό ο καθαγιασμός των υδάτων του ομώνυμου ποταμού.Τέλος, στο Ξηρολίβαδο, θα γίνει η κατάδυση του Σταυρού στη θέση "Μπάρα", αμέσως μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας και του Μ. Αγιασμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο