Νεύρωση στομάχου: Τρόποι αντιμετώπισης

Η νεύρωση στομάχου, επίσης γνωστή ως νευρική δυσπεψία, δεν αποτελεί μεμονωμένη πάθηση. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο στομαχικών συμπτωμάτων και ενοχλήσεων.

Η νεύρωση στομάχου εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ο πόνος που θυμίζει το άλγος της πείνας, το επαναλαμβανόμενο ρέψιμο που μπορεί να προκαλέσει τάση προς έμετο, το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσπεψία.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νεύρωσης είναι η κατάχρηση αλκοόλ, η γρήγορη κατάποση, το στρες και η συναισθηματική φόρτιση γενικότερα.

Η αντιμετώπιση της νεύρωσης εξαρτάται από τους παράγοντες που πυροδοτούν τις ενοχλήσεις.

Οι αλλαγές στη διατροφή (είδη τροφών, πρόγραμμα γευμάτων, ποσότητες φαγητού, αποφυγή αλκοόλ) και η διαχείριση του στρες είναι τα δύο πρώτα και βασικότερα βήματα για την αντιμετώπιση της νεύρωσης.

Η ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος και η σωματική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Επιβάλλεται βέβαια να εντοπιστούν οι ακριβείς ερεθιστικοί παράγοντες και να αποφεύγονται συστηματικά. Ένα καθημερινό ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί ευκολότερα ποια είναι τα ερεθίσματα που πυροδοτούν συχνότερα τις ενοχλήσεις.

Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να εκτιμήσει αν τα συμπτώματα οφείλονται σε παθολογικά αίτια και να καταλήξει εάν πρόκειται πράγματι για νεύρωση στομάχου.

Πηγή: onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο