Συμβουλές και ενέργειες του ΚΕ.Π.ΚΑ. Νάουσας για SMS και αποκριάτικα είδη


Από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Νάουσας - Ημαθίας, εστάλησαν οι παρακάτω δύο ανακοινώσεις, σχετικά με την αποστολή παραπλανητικών SMS και της επικινδυνότητας των αποκριάτικων ειδών:

Από καταγγελίες καταναλωτών διαπιστώθηκε πως αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενέργεια εξαπάτησης μέσω σύντομων μηνυμάτων SMS.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου οι συνδρομητές λαμβάνουν μήνυμα που προέρχεται από αριθμό του εξωτερικού (+1 949-903-1148) το οποίο αναφέρει: 

"Σε είδα στην καφετέρια και μου άρεσες πολύ. Ο Σάκης μου έδωσε τον αριθμό σου. Είμαι η ψηλή μελαχρινή που σε κοίταζε επίμονα. Θα χαρώ να τα πούμε" και ακολουθεί ένας Ελληνικός αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Μας επισημάνθηκε επιπλέον ότι κάποιες φορές το μήνυμα επαναλαμβάνεται στον ίδιο συνδρομητή με διαφορετικό το Ελληνικό νούμερο, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές στο όνομα που αναφέρεται.

Το παραπάνω μήνυμα προφανώς είναι απόπειρα εξαπάτησης και αποτελεί παράφορη παραπλάνηση καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανυποψίαστοι καταναλωτές να απαντήσουν σε αυτό εγγραφόμενοι έτσι σε συνδρομητικές υπηρεσίες υψηλής χρέωσης, με τρόπο ειδεχθή και χωρίς να υπάρχει τρόπος διαγραφής από αυτές.

Το ΚΕΠΚΑ Νάουσας - Ημαθίας, απέστειλε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας έγγραφη καταγγελία και κοινοποιήθηκε στην ΕΕΤΤ για να εκτελέσουν τις ανάλογες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές χρεώσεις στους καταναλωτές.

Συνιστούμε λοιπόν προσοχή και ζητούμε από τους καταναλωτές να μην απαντούν με κανένα τρόπο σε μηνύματα που προέρχονται από αριθμούς του εξωτερικού όταν αυτόν δεν τον γνωρίζουν καθώς στην πλειονότητά τους πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης. 

Για τοΔ.Σ.
          Η Πρόεδρος                         Ο Γ. Γραμματέας

         Σταυρούλα Μολύβα                  Δημήτρης Βογιατζής
       

                 
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗ: ΧΑΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οι απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης. Όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε η διασκέδαση να παραμείνει μόνο χαρά.      
                               
Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες, από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι, δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα. 

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα: 

1.    Ενδύματα, για παιδιά, μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
2.    Ενδύματα, για παιδιά, μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.
3.    Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14cm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης. 
4.    Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
5.    Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο, που αυτές δένονται.                                
6.    Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης, σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.
7.    Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια, στο κάτω μέρος του στριφώματος, σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.
8.    Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά, σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
9.    Ενδύματα με μακριά μανίκια, για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια, που να προεξέχουν, από το κάτω άκρο του μανικιού.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται, με τις παραπάνω συστάσεις. 

Τα αποκριάτικα σπρέι, θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά, στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

δοχείο υπό πίεση
το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου                               
να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC
να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Οι καταναλωτές πρέπει:                                                                                             
Να επιλέγουμε προϊόντα, που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης, στην Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης, στην                                                                        
Να διαβάζουμε, προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης, πριν από τη χρήση των σπρέι                                                        
Να μην ψεκάζουμε απευθείας, στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες, στην υγεία μας. Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε, στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.                                                                                             
Να μην καπνίζουμε, συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος.                            
Να τα διατηρούμε, μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.                                           
Να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση», δεν πρέπει να αγοράζονται, από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως, από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης, από επαγγελματίες.

Με τιμή
             Η Πρόεδρος                        Ο Γ. Γραμματέας

              Σταυρούλα Μολύβα                   Δημήτρης Βογιατζής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο