Αναγέννηση μυών με τη βοήθεια… των γουρουνιών!

Εμπνευσμένοι από την ικανότητα της Σαλαμάνδρας να αναγεννά τα άκρα της με ακρίβεια αφού αυτά κοπούν, οι ειδικοί ερευνούσαν για χρόνια το πώς θα μπορούσε η ικανότητα αυτή να δοθεί και στον άνθρωπο ώστε να μπορεί να επουλώνει πλήρως τα τραύματά του αλλά και να μας δοθεί η ευκαιρία να δημιουργούμε πλέον ανθρώπινα μέλη ή ακόμα και όργανα προς μεταμόσχευση.

Αν και το συγκεκριμένο σενάριο δείχνει να είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, την απάντηση μας την έδωσαν τα… γουρούνια. Οι επιστήμονες απομόνωσαν από τις ουροδόχους των γουρουνιών την εξωκυττάρια μήτρα όπως ονομάζεται αφαιρώντας τα υπόλοιπα στρώματα του οργάνου αυτού. Η εξωκυττάρια μήτρα αποτελεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα και όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην «απόφασή» τους να πολλαπλασιάζονται.

Δημιουργώντας λοιπόν μια σκόνη φτιαγμένη από το εν λόγω υλικό την οποία και τοποθέτησαν πάνω σε τραύματα παρατήρησαν το αναπάντεχο. Ο ιστός δημιουργήθηκε ξανά με ακρίβεια όπως ακριβώς ήταν και πριν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό του πεζοναύτη Ρον Στρανγκ, ο οποίος υπέστη έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στους μυς του αριστερού μηρού του μετά από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν. 

Κατά το ατύχημα αυτό έχασε σχεδόν το μισό του τετρακέφαλο κάτι που τον καθιστούσε ανίκανο στο να περπατήσει. Σήμερα χάρη στην πρωτοποριακή επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μπορεί να περπατά φυσιολογικά.

Η κύστη από ένα γουρουνάκι έδωσε πάλι στον Ρον έναν ολοκαίνουριο τετρακέφαλο. Παρόμοια είναι και η περίπτωση αναγέννησης ενός μέρος δακτύλου σε ασθενή του οποίου ο δείκτης είχε κοπεί στο κατώτερο μέρος μετά από ατύχημα. Το δάκτυλο αναγεννήθηκε σε έξι μήνες με τέτοια λεπτομέρεια που το «καινούριο» δακτυλικό αποτύπωμα του ασθενούς ταίριαζε απόλυτα με το παλιό!

Μέσω της εξωκυττάριας μήτρας η αναγεννητική ιατρική έχει ανοίξει ένα καινούριο μονοπάτι στην αποκατάσταση των τραυμάτων αλλά και όχι μόνο! Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε τις νεότερες εξελίξεις πάνω στο θέμα…

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα
απόφοιτη Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ - Φοιτήτρια Ιατρικής Παν. Πατρών,  για το InVeria.gr  - (www.dimimed.blogspot.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο