Ο ΜΑΣ "Καλλιθέα" στη Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας για τα "Λαζάρια"

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, ο σύλλογος της Καλλιθέας παρεβρέθηκε για άλλη μια φορά στις εκδηλώσεις των Λαζαριών στη Ματαράγκα. Τα Λαζάρια είναι γιορτές τιμής και μνήμης και οργανώνονται κάθε χρόνο στη Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας το απόγευμα του Λαζάρου σε ανάμνηση των γεγονότων που έγιναν κατά την έξοδο του Μεσολλογίου, όταν οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να κάνουν αντιπερισπασμό στις πολιορκητικές δυνάμεις.

Τότε για να φανεί πολυάριθμος η μικρή τους δύναμη, μάζεψαν όλα τα κυπριά και τις κουδούνες και χτυπώντας τα όλη τη νύχτα έδιναν την εντύπωση στον εχθρό πως μεγάλη δύναμη βρισκόταν στα μετόπισθεν των πολιορκητών. Έτσι διεσπάτο η προσοχή τους, με ότι θετικό για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους αυτό συνεπαγόταν. Οι ξωμάχοι του Αράκυνθου ή Ζυγού, του βουνού που αγκαλιάζει μέσα του πάρα πολλά χωριά και οικισμούς και αποτέλεσε κρησφύγετο και ορμητήριο κλεφτών και ανυπότακτων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και κρυψώνα των Ελεύθερων Πολιορκημένων –όσων σώθηκαν-, είναι εκείνοι που υποδέχτηκαν τους εξοδίτες Μεσολογγίτες χτυπώντας Λαζάρια. Τους περιποιήθηκαν, τους έδωσαν φαΪ, τους ξεκούρασαν για να συνεχίσουν τον  δρόμο τους.

Η Ματαράγκα είναι το μεγαλύτερο σήμερα σε πληθυσμό χωριό της περιοχής. Ψηλά έχει την κορυφογραμμή του Αράκυνθου και στα πόδια της την Τριχωνίδα. Κωμοπόλεις και χωριά απλώνονται γύρω από την απέραντη λίμνη που θυμίζει θάλασσα και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν. Εκεί αναβιώνει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα έθιμο των Λαζαριών.
Εκεί ήμαστε και εμείς.

Την Παρασκευή το απόγευμα, παραμονή του Λαζάρου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρέλαση των 13 χορευτικών και συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που με τοπικές φορεσιές και χορούς περπάτησαν στον κεντρικό δρόμο, ακολουθούμενοι από άντρες του χωριού <<τους Λαζαράδες>> που αναβίωναν το έθιμο χτυπώντας κουδούνες στυλωμένες σε ξύλο δυνατά στο έδαφος, που μαζί με το αμέτρητο πλήθος εκκωφαντικών ντουφεκιών από αρματωμένους, ηλέκτριζαν την ατμόσφαιρα και έβαζαν όλους μας στο σκηνικό της εξόδου του 1826. Όλοι μαζί καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία, όπου ήταν στημένη η εξέδρα των εκδηλώσεων.

Στερεά Ελλάδα ,Μακεδονία, Κρήτη, Θράκη, Πόντος στέκονταν με δέος και θαυμασμό κοιτάζοντας το ένδοξο παρελθόν μας.

Το μοιρολόι των Μεσολογγιτών ηχούσε νοερά μέσα μας και μαζί με τους ήχους του ζουρνά, του νταουλιού, του κλαρίνου, της κρητικής και της ποντιακής λύρας ξεσήκωσαν τον κόσμο και μαγνήτισαν τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους.

Το μεγαλείο και ο πλούτος της πολιτιστικής μας παράδοσης ξεδιπλώνονταν μαζί με τις φιγούρες των χορευτικών συλλόγων. Ο σύλλογος της πόλης μας κέρδισε επάξια ίσως το πιο θερμό χειροκρότημα και ζέστανε την ψυχρή από θερμοκρασία βραδιά.

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα του Λαζάρου περπατήσαμε στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου ,που έχει ταυτιστεί όσο οποιαδήποτε άλλη πόλη με τον αγώνα του 1821 και παρακολουθήσαμε την πρωινή παρέλαση μπαντών και συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Επισκεφθήκαμε τη δημοτική πινακοθήκη όπου φιλοξενούνται σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα και διάφορα αντικείμενα σχετικά πάντοτε με την επανάσταση και τέλος σταθήκαμε συγκινημένοι μπροστά στους ανδριάντες και τις προτομές αγωνιστών και φιλελλήνων και στους τάφους όπου φυλάσσονται τα οστά τους στον Κήπο των Ηρώων.

Η αποστολή επέστρεψε το βράδυ του Σαββάτου στη Βέροια μετά από μία στάση για καφέ και βόλτα στην πόλη των Ιωαννίνων, έχοντας κερδίσει ευχάριστες αναμνήσεις, εμπειρίες, εντυπώσεις και γνώση της πολύπαθης ιστορίας μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καλούς μας φίλους στη Ματαράγκα για την πρόσκληση που μας έκαναν, τη ζεστή φιλοξενία και να ευχηθούμε να έχουν πάντα επιτυχία στις όμορφες εκδηλώσεις τους.

Το διοικητικό συμβούλιο του <<ΜΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΒΕΡΟΙΑΣ>>

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο