Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ συναντήθηκε με αγρότες της Ημαθίας (βίντεο)

Συνάντηση με αγρότες της Ημαθίας είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Αποστόλου Παύλου και ήταν με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών από την ακαρπία όπου σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ο παράγοντας του παγετού δεν ήταν αυτός ο οποίος προκάλεσε  την ακαρπία.

Στη συνέχεια ο κύριος Στουπής απαντώντας και σε ερωτήσεις που τέθηκαν παρουσίασε μια σειρά από αλλαγές που επίκεινται τόσο στη λειτουργία όσο και στη φιλοσοφία του ΕΛΓΑ. Όπως είπε υπάρχει μεγάλη ευθύνη του κράτους στο ζήτημα των αγροτικών αναδιαρθρώσεων οι οποίες γίνονται αυθόρμητα και ανεξέλεγκτα. 

Μεταξύ των θεμάτων και των αλλαγών που επίκεινται είναι η δυνατότητα του ισοδύναμου στις αλλαγές των καλλιεργειών, η δυνατότητα αποζημίωσης μέχρι και την μεταποίηση του προϊόντος, ενώ τόνισε ότι οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν είναι: 

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ
- Αλλαγή στο θέμα των εισφορών
- Διαχωρισμός ταμείου Φυτικής και Ζωικής παραγωγής

Ο κ. Στουπής τόνισε ότι ο χαρακτήρας του ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός και όχι επιδοματικός. Μια ακόμη τομή στη λειτουργία του ΕΛΓΑ θα είναι ότι άλλος θα πραγματοποιεί την εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε και άλλος θα υπολογίζει την αποζημίωση, ενώ και οι αιτήσεις και οι δημοσιεύσεις των εκτιμήσεων θα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά.

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ αυτή τη στιγμή ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα δεν μπορεί να αποζημιώσει τους αγρότες λόγω του γνωστού «μεσοπρόθεσμου» που επιβάλλει το γνωστό «πρωτογενές πλεόνασμα» του οποίου ο επιμερισμός φτάνει μέχρι την παρακράτηση κονδυλίων.

Οι άλλες καινοτομίες στις αλλαγές λειτουργίας του ΕΛΓΑ θα είναι ο ορισμός ασφαλίστρου με βάση τον συντελεστή επικινδυνότητας, η ευσυνειδησία του παραγωγού, η υψηλή προστιθέμενη αξία και εκπτωτική πολιτική για τους νέους αγρότες.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Πηγή: verianet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο