Περί αυτοδιοίκητου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)

ΑΠΟΨΗ: Μπορεί να μην είναι στην επικαιρότητα πλέον το περίφημο ζήτημα του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, όμως εδώ και καιρό θέλω να σχολιάσω το ζήτημα.

Μετά και τα τελευταία γεγονότα διαφθοράς στην FIFA δεν έμεινε καμία αμφιβολία σε κάθε καλόπιστο ότι τέτοιοι υπερεθνικοί οργανισμοί, είναι ή μπορούν να γίνουν άνετα εστίες μεγάλης διαφθοράς. Επιδιώκουν να είναι έξω και πάνω από τους εθνικούς νόμους, απειλούν δε συνέχεια όποια κράτη δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους, με διάφορους τρόπους. Είναι δε ένα είδος αθλητικών τρομοκρατών που εκμεταλλευόμενοι την αγάπη του κόσμου για τα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο πιέζουν στο όνομα δήθεν της μη ανάμιξης του κράτους, για να πετύχουν προνόμια, ασυλία που μεταφράζονται για τα υψηλόβαθμα και όχι μόνο στελέχη τους σε χρήμα, πολυτελείς διακοπές, σχέσεις με μοντέλα κλπ.

Δεν θέλουν τον έλεγχο ακόμη και όταν εισπράττουν δημόσιο χρήμα όπως η περιβόητη ΕΠΟ. Αυτό για να μπορούν να το διαθέτουν όπως θέλουν. Από την στιγμή που κάποιος φορέας χρηματοδοτείται με οποιοδήποτε ποσό από την Ελληνική Πολιτεία(με οποιαδήποτε μορφή) πρέπει να ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα της.

Διάβασα πρόσφατα ότι η ΕΠΟ μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της συνεργασίας της με τον  πρώην αρχηγό της Εθνικής ποδοσφαίρου, επειδή δεν είναι ικανοποιημένη από την συνεργασία μαζί του(πως άλλωστε να είναι ικανοποιημένη, αφού χάσαμε δύο φορές από τα νησιά Φερόε), σκέφτεται να τον αλλάξει, αλλά προβληματίζεται για το μεγάλο ύψος της αποζημίωσης απόλυσης, δεδομένου ότι οι μηνιαίες αποδοχές του, ανέρχονται σε 20.400€. Αν αυτό είναι αληθινό σημαίνει ότι η ΕΠΟ θα πρέπει να εξηγήσει ποιο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τέτοιες αποδοχές, σε κάποιον που επιλέγεται απευθείας χωρίς καμία διαδικασία επειδή αν  κατάλαβα καλά ήταν πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, με τις περισσότερες συμμετοχές και αγαπούσε την Εθνική ομάδα. Τέτοια προσόντα φαντάζομαι ότι μπορείς να βρείς σε πολλούς όμως δεν είναι εχέγγυα επιτυχίας. Από την στιγμή που η ΕΠΟ χρηματοδοτείται έστω και εν μέρει από την Ελληνική Πολιτεία, αυτή θα πρέπει να έχει το πλήρες δικαίωμα να ελέγχει οικονομικά την ΕΠΟ, όχι όμως να αναμιγνύεται σε ζητήματα καθαρά αθλητικά.

Άλλωστε η αποτυχία της ΕΠΟ το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είναι εκκωφαντική. Σε αυτό συνέβαλλαν όμως και οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές ομάδες απαξιώνοντας με τον τρόπο τους το ίδιο το άθλημα.

Δημήτριος Κων/νου Ταρατσίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο