Θα πάμε σε εκλογές και τον Οκτώβριο; Τα σενάρια κατανομής εδρών και σε ποια περίπτωση θα έχουμε Κυβέρνηση

Μόνο με τους ΑΝ.ΕΛ. προτίθεται να συνεργαστεί μετεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που πάρει την πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real.

Αν πιστέψουμε όσα λέει ο τέως Πρωθυπουργός (η αλήθεια είναι ότι στα λόγια δεν είναι πλέον πολύ μπεσαλής) και με δεδομένα τα δημοκοπικά ευρήματα (όση δόση αλήθειας έχουν), τίθεται εν αμφιβόλω ο σχηματισμός κυβέρνησης από την Βουλή που θα προκύψει μετά την 20η Σεπτεμβρίου.

Εξηγούμαστε: 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει τα ποσοστά που το σύνολο των έως τώρα δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε κάθε περίπτωση κάτω από 30% και διαφορά με τη ΝΔ από 3% και κάτω, τότε θα λάβει γύρω στις 130 - 135 έδρες, του μπόνους των 50 εδρών συμπεριλαμβανομένου.

Αν δεν μπουν οι ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή, τότε μένει με αυτή τη δύναμη. Αλλά, ακόμα και αν μπουν οι ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή, θα πρέπει να έρθουν στην 3η ή 4η θέση, ώστε να εκλέξει ικανό αριθμό εδρών για την συμπλήρωση του πολυπόθητου 151. Κάτι τέτοιο, θεωρείται απίθανο.

Συνεπώς, ή ο Αλεξης Τσίπρας θα κάνει άλλη μια κωλοτούμπα και θα συνεργαστεί με τη ΝΔ (θα αρκεί από μόνη της) ή με 2 τουλάχιστον κόμματα από τα υπόλοιπα, ταυτόχρονα, ή δεν θα καταφέρει να σχηματίσει Κυβέρνηση και η εντολή θα πάει στο δεύτερο κόμμα...

Ωστόσο, ακόμη και αν η ΝΔ πάρει εντολή (πάντα με την υπόθεση ότι είναι δεύτερο κόμμα), θα είναι δύσκολο να σχηματίσει Κυβέρνηση, καθώς θα απαιτείται σύμπραξη με ΠΟΤΑΜΙ, Χ.Α., ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων, ίσως και του ΚΚΕ ή της ΛΑ.Ε.

Πως προκύπτουν τα παραπάνω;

Λαμβάνουμε υπόψη - ενδεικτικά - την εκτίμηση ψήφου της δημοσκόπησης της MRB, για την εφημερίδα Αγορά, η οποία δίνει τα παρακάτω δεδομένα:

1) ΣΥΡΙΖΑ 29,6% 
2) ΝΔ 27,4%
3) Χρυσή Αυγή 7,5%
4) Ποτάμι 6,7%
5) Ένωση Κεντρώων 5,7%
6) ΚΚΕ 5,7%
7) Λαϊκή Ενότητα 5,1%
8) ΠΑΣΟΚ 4,7%
9) ΑΝΕΛ 2,8%

Με βάση τα παραπάνω, οι κατανομή των εδρών θα είναι περίπου έτσι:

1) ΣΥΡΙΖΑ 130 έδρες
2) ΝΔ 74 έδρες 
3) Χρυσή Αυγή 20 έδρες
4) Ποτάμι 18 έδρες
5) Ένωση Κεντρώων 15 έδρες
6) ΚΚΕ 15-16 έδρες
7) Λαϊκή Ενότητα 13-14
8) ΠΑΣΟΚ 12

Κατά συνέπεια, οι πιθανοί συνεργαζόμενοι ΝΔ + ΠΟΤΑΜΙ + Ε.Κ. + ΠΑΣΟΚ = 119 έδρες

Στο απίθανο σενάριο ότι θα συμμετείχαν και άλλα κόμματα, θα απαιτούνταν ακόμη δύο, η ΧΑ ή/και το ΚΚΕ ή/και η ΛΑ.Ε., για να ξεπεράσει, οριακά και πάλι, το φράγμα των 151 εδρών.

Όπως, λοιπόν, φαίνεται από τα παραπάνω, για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει Κυβέρνηση, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1) Αυτοδυναμία (με μεγαλύτερα ποσοστά ακόμα και από τις εκλογές του Ιανουαρίου)
2) Πρωτιά στις εκλογές και πλασάρισμα των ΑΝ.ΕΛ. στην 4η (τουλάχιστον) 
3) Πρωτιά στις εκλογές και συνεργασία με ΝΔ ή το 3ο κόμμα ή με δύο από τα υπόλοιπα (με ανάλογη στροφή στις έως τώρα δεσμεύσεις του Α. Τσίπρα, περί μη συνεργασίας)

Αντίστοιχα, η ΝΔ μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση μόνο υπό την προϋπόθεση ότι κερδίζει την πρωτιά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Το σενάριο για επαναληπτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2015 είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.

Νίκος Βουδούρης

Υ.Γ.: Η παραπάνω ανάλυση των στοιχείων βασίστηκε στην κατανομή εδρών, όπως προκύπτουν από το online εργαλείο κατανομής εδρών του kalpes.gr, με εισαχθέντα στοιχεία από την εκτίμηση ψήφου της Δημοσκόπησης της MRB, για λογαριασμό της εφημερίδας Αγορά. Δεν αποτελούν επιστημονική πρόβλεψη και, φυσικά, επιδέχεται αντίλογο, με τα απαραίτητα επιχειρήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο