Ημαθία: Ποια κόμματα έκαναν αίσθηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015

Μπορεί το βασικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στα δύο πρώτα κόμματα, καθώς θα έχουν τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο στην... δεύτερη ανάγνωση, υπάρχουν ενδιαφέροντα να βρει κανείς στα μικρότερα κόμματα.

Διαβάζοντας, λοιπόν, τα αποτελέσματα της Ημαθίας, διαπιστώνουμε τα εξής:

- Η Χρυσή Αυγή αύξησε τα ποσοστά της (κατά 600 ψήφους περίπου) φτάνοντας στο ποσοστό 9,26% (από τα υψηλότερα στην Ελλάδα - στην 4η θέση, μετά από Λακωνία, Κιλκίς και Πέλλα, η οποία Πέλλα, έχει παράδοση σε αυτό). Περίπου 7.500 συμπολίτες μας, θαυμάζουν και ψηφίζουν ένα κόμμα που έχει ως πρότυπο τον Χίτλερ και αναλαμβάνει πολιτικά την ευθύνη για δολοφονίες (βλέπε Π. Φύσσα).

- Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις, δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από τον Ιανουάριο. Τότε, το ΠΑΣΟΚ είχε 4.819 ψήφους και η ΔΗΜΑΡ 328 ψήφους. Σύνολο: 5147. Αυτή τη φορά, κράτησε τις δυνάμεις, δίνοντας μία αύξηση κατά 300 ψήφους παραπάνω. Το ψηφοδέλτιο ανανεώθηκε, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι πλέον ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οπότε είναι πολύ πιθανό, αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές και συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ θα είχε μεγάλες απώλειες.

- Το ΚΚΕ έχασε περίπου 500 ψήφους, αν και η μόνη εναπομείνασα δύναμη που διαδηλώνει υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτό ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει την τοπική και την κεντρική ηγεσία, ειδικά όταν στην Ημαθία υπάρχει η Νάουσα. Ωστόσο, ακόμη και αν τους απασχολήσει, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αλλαγής.

- Η Ένωση Κεντρώων κέρδισε περίπου 800 περισσότερους ψηφοφόρους από τον Ιανουάριο. Η "διαφήμιση" που έγινε σε κεντρικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τα τοπικά στελέχη, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

- Οι ΑΝΕΛ καταποντίστηκαν, χάνοντας περίπου 2.500 ψήφους, δηλαδή το 50% της δύναμής τους. Πλήρης αποτυχία στο ψηφοδέλτιο, που εξαρτήθηκε κυρίως από πρόσωπα και λογικές. Όπως και να έχει, με τα δεδομένα που ίσχυσαν στην Ημαθία (4 από τους 6 υποψηφίους του Ιανουαρίου διαχώρισαν τη θέση τους) και, γενικά, η συντονιστική επιτροπή του κόμματος να υπολειτουργεί, θεωρούμε ότι και πάλι μια χαρά τα πήγαν.

- Η Λαϊκή Ενότητα, παρά τα ισχυρά ερείσματα, λόγω Λαπαβίτσα, στη Νάουσα, ξεπέρασε κατά μερικές ψήφους τις 2.500, ωστόσο ποσοστιαία ξεπέρασε το 3%, στην Ημαθία. Βλέπεται, δεν αρκεί απλά η φωτογραφία του Λαπαβίτσα.

- Το ΠΟΤΑΜΙ, επίσης καταποντίστηκε, έχασε περίπου τις μισές ψήφους και δεν ξεπέρασε το 3%. Εδώ που τα λέμε, μάλλον η... ομάδα χαλάρωσε, αλλά πλήρωσε και τη φθορά του Σταύρου Θεοδωράκη.

- Αξιοσημείωτη εμφάνιση, παρά την μηδενική προβολή από τα ΜΜΕ (την οποία δεν ζήτησε), είχε το κόμμα ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Με έναν μόνο υποψήφιο βουλευτή, τον Βασίλη Κοτίδη, άγγιξε τους 850 ψήφους περίπου, με ποσοστό 1,02%!

- Αύξηση, κατά 200 ψήφους, είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κυρίως αν κρίνουμε από την έντονη δραστηριότητα των μελών της στην Ημαθία.

- Τέλος, 520 άτομα ψήφισαν το ΕΠΑΜ, του Δ. Καζάκη, ποσοστό σεβαστό για τα δεδομένα του Μετώπου, αλλά μικρό, σε σχέση με την αποδοχή που έχει ο Δ. Καζάκης κατά τις ομιλίες του στην Ημαθία. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι, πολλοί τον παραδέχονται, αλλά λίγοι είναι έτοιμοι να εφαρμοστούν όσα λέει. Πάντως, υπάρχει δραστήρια ομάδα στην Ημαθία και το όλο εγχείρημα λειτουργεί αυξητικά.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, η δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος (0,55% - 438 ψήφοι) τα πήγε καλύτερα, ενώ τα κομμουνιστογεννή εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ μ-λ - ΜΛ ΚΚΕ, ΟΑΚΚΕ και ΟΚΔΕ) κατέβηκαν χωρίς να έχουν καμία σοβαρή αποδοχή από το κόσμο.

Να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχασαν από, περίπου, 4.000 ψήφους, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο