Πως κινούνται κόμματα - υποψήφιοι της Ημαθίας μία εβδομάδα πριν τις εκλογές

Ακριβώς μία εβδομάδα έχει μείνει για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και όλα τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία... Πως όμως κινούνται μέχρι και σήμερα οι υποψήφιοι και τα κόμματα; Πως τους υποδέχεται ο κόσμος;

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η προ 9μηνου "χαρούμενη βόλτα" στα χωριά και στις γειτονιές των πόλεων, το... άρωμα νίκης και... περιπάτου, ο... επαναστατικός αέρας, πλέον δεν υπάρχει. Σήμερα, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για όσα έταξαν και δεν έκαναν, αλλά και για όσα είπαν δεν θα κάνουν και τα έκαναν. Όπως καταλαβαίνετε, από το "Ωσαννά", πέρασαν στο "Σταύρωσον αυτούς", ωστόσο χωρίς να έχουν την ίδια αθωότητα που είχε ο Χριστός, όταν περνούσε από τις επευφημίες στη Σταύρωση.

Επιπλέον, έχουν σοβαρό θέμα με την απόσχιση του Κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος είχε δώσει μια διαφορετική δυναμική στο ψηφοδέλτιο, ενώ κόντεψε να "τιναχτεί" το ψηφοδέλτιο στον αέρα, λόγω της - παραλίγο - υποψηφιότητας του πρώην ΠΑΣΟΚου βουλευτή Ημαθίας, Θανάση Γικόνογλου και μάλιστα, στην 3η (πιθανά εκλόγιμη) θέση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν η ΝΔ στις εκλογές του 2015 και, το πιο ωραίο, χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που η ΝΔ χρησιμοποιούσε, για να πείσει τον κόσμο πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Κάποιοι θα δώσουν ακόμη μια ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, για να εφαρμόσει το Μνημόνιο που έφερε μαζί τους ΑΝ.ΕΛ. Άλλοι, θα γυρίσουν την πλάτη και, είτε θα επενδύσει στα νεο-αντιμνημονιακά κόμματα ή θα εμπιστευθεί κόμματα που μιλούν για σταθερότητα, ευθύνη και ρεαλιστική πολιτική

Στη Νέα Δημοκρατία, το κλίμα δεν είναι ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει, βέβαια, μια ψυχική ανάταση και μια αίσθηση δικαίωσης, ωστόσο δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια μοίρα. Άλλοι γίνονται αποδεκτοί από τον κόσμο με ενθουσιασμό, άλλοι με αδιαφορία, άλλοι με οργή. Ωστόσο, αυτές οι υποδοχές δεν έχουν να κάνουν τόσο με την γενική πολιτική κατάσταση, αλλά αφορούν το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά. Δηλαδή, ανάλογα με το τι έκανε και πως συμπεριφέρθηκε ο καθένας απέναντι στους ψηφοφόρους του.
Όπως και να έχει, το πολύ σύνηθες αίτημα των Νεοδημοκρατών της Ημαθίας, που ζητούσαν την απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά και την αλλαγή πλεύσης στην κεντροδεξιά παράταξη, ικανοποιήθηκε. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι σαφώς δημοφιλέστερος, κάτι που αναζωπύρωσε τη στήριξη των οπαδών της ΝΔ και όχι μόνο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΝΔ έχει ανακάμψει ηθικά, ωστόσο προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να μην πέσει στο σφάλμα της υπεροψίας. Η απεχθής φράση "Σας τα λέγαμε, δικαιωθήκαμε", δεν ακούγεται από κανένα σοβαρό στέλεχός της, απλά προσπαθούν να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. 
Θέτουν, δηλαδή, τον κόσμο προ ενός απλού διλήμματος: "Αυτούς που - παρά τα λάθη - κράτησαν τη χώρα σταθερή ή αυτούς που - μέσα σε 7 μήνες - όχι μόνο δεν εφάρμοσαν όσα έταξαν, αλλά έφεραν νέο - χειρότερο - μνημόνιο;".

Η Χ.Α., όσο και αν προσπαθεί με βαρύγδουπους τίτλους να περάσει μέσα από ηλεκτρονικά της μέσα ότι η Ημαθία υποδέχεται τα στελέχη της με ενθουσιασμό και "γίνεται εθνικιστικός σεισμός" στις συγκεντρώσεις της, η ωμή αποτύπωση της εικόνας, μέσα από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι δημοσιεύουν, άλλα λέει. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος Ημαθίας που κατάγεται από την Ημαθία. 
Μπορεί να κρατήσει τα ποσοστά της (με αυξομειώσεις), αλλά όσο οι πολίτες που την ψηφίζουν ντρέπονται να το ομολογήσουν δημόσια, υπάρχει ελπίδα... Διότι, αν ντρέπεσαι για κάτι, μπορεί κάποτε να το μετανοιώσεις. Οι αμετανόητοι είναι το θέμα. 

Το ΠΟΤΑΜΙ συνεχίζει με το ίδιο μοτίβο (επιτυχημένο, αν κρίνουμε από τα ποσοστά του Ιανουαρίου) τον προεκλογικό του αγώνα, σαφώς με μικρότερη ένταση. Το ψηφοδέλτιο παρέμεινε το ίδιο, ωστόσο τα βανάκια και οι καθημερινές εξορμήσεις σε χωριά, τουλάχιστον μέσα από τα ΔΤ που κοινοποιούν, δεν επανήλθαν.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) διαφαινόταν πως θα πάρει τα πάνω της. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως ισχύει. Η τοποθέτηση του Φώτη Καραβασίλη στην κεφαλή του ψηφοδελτίου και η τοποθέτηση του ΔΗΜΑΡίτη Λεωνίδα Ακριβόπουλου στην 3η θέση (νέα είσοδος στο ψηφοδέλτιο), σχολιάστηκαν θετικά, ωστόσο αρνητικά σχολιάστηκε η τοποθέτηση "πολιτικών δεινοσαύρων", που δεν μπορούν να συμβάλλουν στην πολυπόθητη ανανέωση (σε πρόσωπα και νοοτροπίες).

Το ΚΚΕ, συνεχίζει τις κλασικές περιοδείες σε χώρους εργασίας και δημόσιες υπηρεσίες. Σε αυτές τις εκλογές, ευελπιστεί σε αύξηση των ποσοστών του, λόγω της παλινδρόμησης της "Πρώτη Φορά Αριστερής Κυβέρνησης".

Οι ΑΝ.ΕΛ., όπως γράψαμε και σε παλαιότερη ανάρτηση, φυλλορροούν. Από τους 6 υποψηφίους, οι 4 έφυγαν και μπορεί να μην βγήκαν επίσημα και δημόσια να καταγγείλουν την κωλοτούμπα του κόμματος, οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - έχουν αποστασιοποιηθεί για πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους.

Η ΛΑ.Ε., αν και στην αρχή φάνηκε να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, ειδικά στην Ημαθία, λόγω Κώστα Λαπαβίτσα, μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο μεν Κώστας Λαπαβίτσας γύρισε - κατά πολλούς - την πλάτη στην Ημαθία και κατεβαίνει υποψήφιος στην Αχαΐα, τα δε τοπικά στελέχη, δεν φαίνεται να έχουν σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία. Η δύναμη της ΛΑ.Ε. είναι, κυρίως, στη Νάουσα.

Η Ένωση Κεντρώων ανέβηκε στην Ημαθία, παρασυρόμενη από το πανελλαδικό ρεύμα προς τον Βασίλη Λεβέντη. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών του κόμματος, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως οι υποψήφιοι έχουν πανημαθιώτικη εμβέλεια.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. έχει στην Ημαθία έναν δυναμικό πυρήνα, που προσπαθεί να διαδώσει της θέσεις του κόμματος. Τα ποσοστά του Ιανουαρίου, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Το Ε.ΠΑ.Μ., του Δ. Καζάκη, έχει, επίσης, δυναμικό πυρήνα στην Ημαθία, ενώ είναι από τα λίγα μικρά κόμματα - κινήματα που έχει διοργανώσει τόσες πολλές εκδηλώσεις στο νομό. Τον περασμένο Γενάρη δεν συμμετείχε στις εκλογές, ωστόσο τώρα διεκδικεί την ψήφο των πολιτών και ευελπιστεί να κάνει μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

Η εκλογική συνεργασία του ΚΚΕ (μ-λ) - ΜΛ ΚΚΕ, αν και έχει ορισμένα στελέχη στην Ημαθία και, μάλιστα, έκανε πολιτική εκδήλωση, δεν φαίνεται να έχει αξιοσημείωτη προεκλογική δράση στην Ημαθία.

Βεβαίως, άλλα κόμματα που είχαν αρκετά στελέχη και οπαδούς στην Ημαθία, όπως το ΚΙΔΗΣΟ, η ΤΕΛΕΙΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ., σε αυτές τις εκλογές δεν θα συμμετάσχουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο