Η νόσος του τυριού

Είστε λάτρης των τυριών ή/και γενικότερα των γαλακτοκομικών; Αν ναι είστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε κάποιες βασικές πληροφορίες απαραίτητες για να θωρακίσετε την υγεία σας. 

Όταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι ελεγμένα (για παράδειγμα όσα παράγονται σε χωριά από μη ελεγμένα ζώα) ή τα τυριά που δεν έχουν την τρίμηνη ωρίμανση που απαιτείται, είναι πιθανόν να φέρουν Βρουκέλλα. Οι βρουκέλλες είναι μικρά, ωοειδή, αρνητικά κατά Gram μικρόβια και αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα μικροβίων με δικά τους κοινά χαρακτηριστικά. 

Ιδιαίτερο γνώριμα των βρουκελλών είναι ότι "κρύβονται" μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας που ονομάζονται φαγοκύτταρα και παραμένουν απρόσβλητες από τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού και τα αντιβιοτικά. 

Οι Βρουκέλλωση είναι ανθρωποζωονόσος, μολύνουν δηλαδή και τα ζώα και τον άνθρωπο, και προκαλούν τον Μελιταίο πυρετό ή αλλιώς Βρουκέλλωση. Η άμεση μετάδοση της αρρώστιας γίνεται με την επαφή κατά το άρμεγμα, τους τοκετούς ή τη σφαγή και την επεξεργασία των προϊόντων των μολυσμένων ζώων. 

Η έμμεση μετάδοση της αρρώστιας γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, κυρίως γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία εξυγίανσης, όπως είναι ο βρασμός, η παστερίωση και η σωστή ωρίμανση των προϊόντων ωρίμανσης (τυρί).

Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλουν και η διάγνωση είναι δύσκολη καθώς η κλινική εικόνα της νόσου μοιάζει με πολλές άλλες νόσους αλλά και η ανεύρεση της Βρουκέλλας μέσω καλλιέργειας αίματος είναι εξίσου δύσκολη, καθώς θα πρέπει ο ιατρός να έχει υποπτευθεί την αιτία της νόσου και να ενημερώσει το εργαστήριο να «ψάξει» για το συγκεκριμένο μικρόβιο που εμφανίζεται πολύ αργότερα στα αποτελέσματα της καλλιέργειας από τα υπόλοιπα μικρόβια. Με λίγα λόγια αν δεν υπάρχει υποψία Βρουκέλλας η καλλιέργεια θα σταματήσει να παρακολουθείται από τους ειδικούς του εργαστηρίου πριν η Βρουκέλλα εμφανιστεί. 

Τα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας στον άνθρωπο παρουσιάζονται συνήθως 1 - 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η αρρώστια μπορεί να έχει οξεία ή χρόνια διαδρομή. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βρουκέλλωση εμφανίζεται με την οξεία μορφή, κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη κατάπτωση και εξασθένηση, ψηλός πυρετός κυρίως το απόγευμα ή το βράδυ, ρίγη και άφθονες νυχτερινές εφιδρώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πυρετός πέφτει για να ξαναεμφανιστεί το επόμενο απόγευμα. Μετά την πάροδο λίγων ημερών η κατάσταση βελτιώνεται για να ακολουθήσει νέα έξαρση μετά από ημέρες ή εβδομάδες.

Άλλα συμπτώματα, τα οποία παρατηρούνται στη βρουκέλλωση του ανθρώπου είναι κεφαλαλγία, ψευδορευματικά άλγη στο κεφάλι, τον αυχένα, τις αρθρώσεις ή την κοιλιακή χώρα, εντερικές διαταραχές, απίσχνανση, αναπνευστικές ή και νευρικές διαταραχές και τέλος, ορχίτιδα.

Στη γυναίκα έχουν αναφερθεί σπάνια αποβολές που οφείλονται σε βρουκέλλες, καθώς και εντόπιση των μικροβίων στο μαστό κατά την περίοδο του θηλασμού.Στη χρόνια μορφή ο ασθενής είναι εξασθενημένος, παρουσιάζει πυρετό, κυρίως διαλείποντα (κυματοειδή) και πόνους στις αρθρώσεις.

Η βρουκέλλωση στον άνθρωπο μπορεί να παρουσιαστεί ως εντοπισμένη μόλυνση σε ένα όργανο ή αντίθετα ως γενικευμένη μόλυνση. Συνήθως εντοπισμένες μορφές παρατηρούνται στο αναπνευστικό σύστημα, όπου εκδηλώνονται ως πυλαίες ή παρατραχειακές λεμφαδενοπάθειες, διάμεση πνευμονία, βρογχοπνευμονία κλπ.

Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα είναι η πιο συχνή καρδιοαγγειακή επιπλοκή της βρουκέλλωσης στον άνθρωπο και η πιο συχνή αιτία θανάτων

Για τους παραπάνω λόγους η πρόληψη είναι απαραίτητη για την αποφυγή της ασθένειας και για αυτό το λόγο θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να κάνουν τους κατάλληλους ελέγχους στα ζώα αλλά και στα προϊόντα τους αλλά και η πολιτεία να είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο κομμάτι αυτό της υγιεινής. 

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουροι για την προέλευση των γαλακτοκομικών που καταναλώνουν και ιδιαίτερα αν προέρχονται από «γνωστούς» σε χωριά και όχι από ελεγμένες εταιρίες.

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα
απόφοιτη Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ - Φοιτήτρια Ιατρικής Παν. Πατρών,  για το InVeria.gr  - (www.dimimed.blogspot.gr)

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ερώτηση: Εάν το μολυσμένο τυρί ψηθεί π.χ. σε τυρόπιτα, εξακολουθεί να μολύνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο