Ένας αντιστασιακός της 7ετίας στο 4ο ΓΕΛ Βέροιας

Μία ξεχωριστή σε περιεχόμενο και ουσία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 4ο ΓΕΛ της Βέροιας από τους εκπαιδευτικούς και το 15μελες του σχολείου, ανήμερα της 42ης Επετείου από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πέρα από τα «καθιερωμένα» (δηλαδή ομιλία από εκπροσώπους του 15μελους, μουσικό πρόγραμμα και προβολή ντοκιμαντέρ), ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η παρουσία του αντιστασιακού Μιχάλη Σπυριδάκη, ως εκπροσώπου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974.
Κατά τη διάρκεια της συγκινησιακά φορτισμένης ομιλίας του τόνισε τις αιτίες εμφάνισης της επτάχρονης δικτατορίας υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτέλεσε ιστορικά «έκτακτο γεγονός» για τη χώρα μας, γιατί είχαν προηγηθεί και άλλες π.χ Πάγκαλου, Κονδύλη, Μεταξά. 
Αναφέρθηκε στους νεκρούς των πρώτων ημερών της δικτατορίας καθώς και στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο. Σημείωσε ότι οι κοινωνικές-πολιτικές αιτίες γεννιούνται από το ίδιο το σύστημα γι’αυτό χρειάζεται και διαρκής επαγρύπνηση. Στάθηκε στους αγώνες της νεολαίας (π.χ 1-1-4) πριν τη δικτατορία, καθώς και στην αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας δεμένη και με τα δικά του βιώματα στην περιοχής της Θεσσαλονίκης. 
Σημείωσε με έμφαση ότι «τίποτα δεν χαρίστηκε» όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, ενώ στάθηκε και στις αιτίες του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του ’73 και στα επίκαιρα και ζωντανά μηνύματα για το σήμερα. 
Τέλος κάλεσε τους μαθητές να συνεχίσουν την πάλη για τα δικαιώματα τους. Νωρίτερα είχε σύντομη συνομιλία με τους εκπαιδευτικούς και το 15μελες του σχολείου. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου πρόεδρος του Δ.Σ Βέροιας και Νίκος Μαυροκεφαλίδης πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ.
 Πηγή: alli-apopsi.gr
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο