"Μουσική παντού" - Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

ΔΤ από Μουσικό σχολείο Βέροιας: Ένα τριήμερο μουσικό εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στις 4 - 6 Νοεμβρίου 2015. Ένα μουσικό σχήμα μουσικών της Κ.Ο.Θ. επισκέφθηκε το σχολείο μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Μουσική παντού’  που πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε μουσικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Το τριήμερο μουσικό εργαστήρι ξεκίνησε με ακροάσεις των μαθητών από τους μουσικούς της ορχήστρας, θέλοντας να τους εξοικειώσει με τη διαδικασία των ακροάσεων που χρειάζεται για την εισαγωγή κάποιου μουσικού σε μια συμφωνική ορχήστρα. Συμμετείχαν περίπου 20 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι προετοίμασαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους 1 ή 2 κομμάτια διαφορετικών εποχών και μουσικού στυλ. Οι μαθητές και μαθήτριες που ξεχώρισαν στις ακροάσεις βραβεύτηκαν με επαίνους, ενώ ο μαθητής που έλαβε το πρώτο βραβείο έλαβε και χρηματικό έπαθλο - υποτροφία για αγορά μουσικού οργάνου ή για δίδακτρα ωδείου ή αγορά μουσικού υλικού κτλ. 

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν ομαδικά σεμιναριακά μαθήματα, κατά τα οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη φύση της εργασίας ενός μουσικού συμφωνικής ορχήστρας και επισημάνθηκαν θέματα όπως η ανάγκη διαρκούς βελτίωσης μέσα από τη μελέτη, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν μια ανοιχτή πρόβα των μουσικών της ορχήστρας. Μέσα από την παρακολούθηση των μαθημάτων αυτών και της πρόβας του συνόλου, παρουσιάστηκαν στους μαθητές έννοιες όπως τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μουσικής σύνθεσης, οι βασικές αρχές για την πρόβα ενός κομματιού, η ατομική και συλλογική μελέτη, η προσέγγιση του μουσικού έργου με βάση την εποχή, το στυλ και το είδος της σύνθεσης, καθώς και οι δυνατότητες και τα τεχνικά - κατασκευαστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων.
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια, με συναυλία του μουσικού συνόλου της Κ.Ο.Θ., καθώς και με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών που επιλέχθηκαν κατά τη διαδικασία των ακροάσεων ή συμμετείχαν στα σεμιναριακά μαθήματα, με το πρόγραμμα που ετοίμασαν σε συνεργασία με τους μουσικούς της Κ.Ο.Θ. και τους δασκάλους τους. 

Οι μουσικοί που επισκέφθηκαν το σχολείο μας αποτελούν ένα τρίο εγχόρδων και πνευστού και είναι οι κύριοι Γ. Κανδυλίδης (βιολί), Χ. Γρίμπας (βιολοντσέλο), Ο. Γκόγκας (φλάουτο), ενώ την πρώτη ημέρα συμμετείχε στη διαδικασία των ακροάσεων και η κα Μ. Λιακοπούλου (μουσικός εκ μέρους της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος). Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μουσικούς για την πολύπλευρη εμπειρία που μας χάρισαν, γεμάτη μουσική και γνώση.

Οι μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν με επαίνους είναι οι: Δ. Βαλαβάνης (κιθάρα), Ε. Δαρλοπούλου (πιάνο),  Β. Καραγαβριηλίδης (κιθάρα), Α. Μουστάκας (πιάνο), Ι. Χωραφαΐδης (ποντιακή λύρα), ενώ το πρώτο βραβείο συνοδευόμενο από υποτροφία κέρδισε ο μαθητής Α. Ιωαννίδης (κιθάρα). Συγχαρητήρια και καλή πρόοδο στους βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες, καθώς και σε όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία των ακροάσεων και των σεμιναρίων.

Ευχόμαστε να ξαναδοθούν στο σχολείο μας τέτοιου είδους ευκαιρίες, γιατί μας βοηθούν να δούμε τη μουσική στις πραγματικές της διαστάσεις, και την εξέλιξή της από αντικείμενο σπουδών στα πλαίσια του σχολικού χώρου, σε ένα επιτυχημένο και δημιουργικό επάγγελμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο