Ο ΠΟΞ στη Μονή Σφήνιτσας στην Αγκαθιά

Την περασμένη    Παρασκευή (15.4.2015) το απόγευμα  το  τμήμα γυναικών του  Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου πραγματοποίησε με επιτυχία εκδρομή στην Αγκαθιά Ημαθίας. Συγκεκριμένα, προσκύνησε την Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης Αγκαθιάς Ν. Ημαθίας και παρακολούθησε τους εκεί Χαιρετισμούς. Ήταν μια αποστολή περίπου των 50 ατόμων που απαρτίζονταν από Ξηρολιβαδιώτισσες και φίλους του όμορφου χωριού μας. 

Μετά τους χαιρετισμούς  οι εκδρομείς με συνοδό τον χοροδιδάσκαλο και γραμματέα του ΠΟΞ Τσιαμήτρο Γιάννη γεύτηκε νηστίσιμες και νόστιμες  λιχουδιές στην εκπληκτική ταβέρνα ‘Εκείμερος’ στο χωριό  Νέος Πρόδρομος, όπου μετά το φαγητό  γλέντησε με παραδοσιακούς  χορευτικούς σκοπούς και βλάχικα τραγούδια του Ξηρολιβάδου και γενικά της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Λίγα λόγια για τη Μονή του Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης: Πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη Μονή της Σκήτεως Βεροίας με σημαντική προσφορά, στην ιστορία της περιοχής. Καταστράφηκε το 1822 από τους Τούρκους. Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα έγιναν διάφορες προσπάθειες, ώστε να χρησιμοποιηθεί η Μονή για τους σκοπούς του αγώνα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο για τα προσφυγόπουλα. Από τότε διακόπηκε η λειτουργία της. Ανακαινίστηκε και λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία Μονή.

Από τον ΠΟΞ

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο