Ομιλία για τη διερεύνηση των μυοσκελετικών διαταραχών των νοσηλευτών του Νοσοκομείου Βέροιας

Στα πλαίσια των Δράσεων της ομάδας διαχείρισης Άγχους του Γ.Ν Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) την Παρασκευή 27/5/2016 και ώρα 12:30 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα: «Διερεύνηση των μυοσκελετικών διαταραχών του νοσηλευτικού προσωπικού στο χώρο του νοσοκομείου», με εισηγητή τον κ. Γώγο Χρήστο, Φυσικοθεραπευτή MSc, Ειδικό Κλινικό Εκπαιδευτή.

Οι επαγγελματικές, μυοσκελετικές διαταραχές του νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας εξαιτίας του επιπολασμού και των επιπτώσεων τους σε ατομικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Από την ανασκόπηση των ερευνητικών μελετών προκύπτει ότι, οι νοσηλευτές και οι βοηθοί νοσηλευτών κινδυνεύουν να εμφανίσουν μικρής ή μεγάλης διάρκειας μυοσκελετικές κακώσεις. Το νοσηλευτικό επάγγελμα χαρακτηρίζεται από διαφορετικές και πολύπλοκες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις του κάθε νοσηλευτικού τμήματος, όχι μόνο οι διανοητικές αλλά και οι φυσικές απαιτήσεις από τους νοσηλευτές είναι κάθε φορά υψηλές. Η διαδικασία της κίνησης που απαιτείται σε κάθε νοσηλευτική δραστηριότητα, το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτελείται αυτή η κίνηση, καθώς και τα ατομικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων αλληλεπιδρούν και λειτουργούν ως προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων. 

Κατά την άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος εκτελούνται  ποικίλης έντασης δραστηριότητες (ορθοστασία, περπάτημα, χειροκίνητη μετακίνηση και ανύψωση βαρέων αντικειμένων, χειροκίνητη μετακίνηση ασθενών, χειρισμός και χειροκίνητη μεταφορά εξοπλισμού) με την υιοθέτηση, συνήθως, άβολης και ασύμμετρης στάσης του σώματος. Τα καθήκοντα αυτά απαιτούν συχνά υπερβολική κάμψη του κορμού που καθιστά την οσφύ επιρρεπή σε κακώσεις των συνδέσμων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων και συνακόλουθη οσφυαλγία. Ουσιαστικά, πρόκειται για εργασίες που λειτουργούν ως πηγή εμβιομηχανικών φορτίσεων στο μυοσκελετικό σύστημα, ενώ αυτά τα εξωτερικά φορτία ασκούνται σε σχέση με τη θέση του σώματος κατά την εργασία. 
Η μοιρολατρική σύνδεση των μυοσκελετικών ενοχλήσεων με το νοσηλευτικό επάγγελμα και οι κοινωνικο-οικονομικές συνέπειές τους καθιστούν αδήριτη την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων καθώς δεν αρκεί μόνο η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η γνώση και η εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση βελτιωμένου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ασφαλών μεθόδων εργασίας και σωστής στάσης του σώματος μπορούν να συντελέσουν στον μετριασμό των μυοσκελετικών κινδύνων κατά την άσκηση του νοσηλευτικού έργου. 

Οι στρατηγικές πρόληψης των μυοσκελετικών διαταραχών του νοσηλευτικού προσωπικού θα είχαν πολλαπλά οφέλη με περιορισμό του αριθμού και της σοβαρότητας των τραυματισμών του προσωπικού, μείωση της αποχής από την εργασία, βελτίωση του επιπέδου περίθαλψης και μείωση της δαπάνης των ήδη περιορισμένων πόρων.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο