Ψήφισμα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ημαθίας για φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο

ΔΤ: Η 48ωρη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 6 & 7 Μαΐου ήρθε ως απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο του αιφνιδιασμού ώστε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, το ασφαλιστικό και φορολογικό  νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 7 και 8 Μαΐου. 

Ένα νομοσχέδιο που είναι λαιμητόμος και έρχεται να ανατρέψει πλήρως το υπάρχον  ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα καταστρατηγώντας όλα τα δικαιώματα που  έχουν κατακτήσει  οι εργαζόμενοι με αγώνες δεκαετιών. Δυστυχώς η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. αντί να βοηθήσει φορολογικά τους εργαζομένους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, μειώνοντας τους φόρους και καταργώντας τα χαράτσια, όπως είχε υποσχεθεί, έρχεται να προσθέσει νέους άμεσους και έμμεσους φόρους. Αντί να καταργήσει το μνημόνιο (όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά) έρχεται να προσθέσει ένα νέο, το σκληρότερο όλων. Ένα μνημόνιο που προβλέπει αύξηση των άμεσων φόρων κατά 1,8 δις, αύξηση των έμμεσων φόρων πάλι κατά 1,8 δις και περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα κατά 1,8 δις ανεβάζοντας έτσι το λογαριασμό που πρέπει να πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος στο δυσθεώρητο επίπεδο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, μειώνει το αφορολόγητο στα 8636€ – 9.090€ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545€ που ήταν, επιβαρύνοντας έτσι τους πιο αδύναμους αντί να αυξήσει το αφορολόγητο όριο στα 12.000€ όπως είχε ανακοινώσει.  

Αυξάνει και μονιμοποιεί την «ειδική εισφοράς αλληλεγγύης»,  μηνιαία παρακράτηση η οποία σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000€ έως 20.000€. Αυξάνει τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ. Αυξάνει τη φορολογία στην αμόλυβδη βενζίνη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο. Επίσης αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό, στα τσιγάρα και στα  αλκοολούχα ποτά αλλά και τα  τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Επιπλέον αυξάνει τον συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων από το 11% στο 15%, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στη χρήση Διαδικτύου. Περικόπτει και καταργεί το ΕΚΑΣ .Θεσπίζει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις, τόσο για τη κύρια σύνταξη, όσο και για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επιβάλλει το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων . Αυξάνει κατά η 1% τις ασφαλιστικές εισφορές .Περικόπτει το  εφάπαξ κατά 30 με 40%. Δυστυχώς το νομοσχέδιο όμως προβλέπει και προληπτικά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μη πιθανά ενώ όλοι ξέρουμε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι του νέου μνημονίου για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θα επιβληθούν αυτόματα. Εκεί προβλέπονται περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, μείωση μισθών και παραπέρα φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ. Η κυβέρνηση με την φορολογική πολιτική που προωθεί στοχοποιεί τα λαϊκά στρώματα με εισοδήματα από 750-900 ευρώ  μηνιαίως ως πλούσιους κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την επιβίωσή τους . Ιδιαίτερα προκλητικό είναι το γεγονός ότι αποκλείουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις από την νέα φορολογική λαίλαιπα καθώς φορολογείται μόνο το 1/3 της. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες για ισόνομη φορολόγηση όλων των πολιτών άρα και των βουλευτών αλλά και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και να αξιοποιήσει τα αρχεία που προέρχοναι από τις λίστες ξένων τραπεζών όπως η λίστα Λαγκάρτ και η λίστα Μπόργιανς  

Οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής με το νέο ασφαλιστικό νόμο, θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές κατά 30 με 40%. Όσο για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, αυτές  θα επαναυπολογιστούν και θα μειωθούν. Στο τομέα των προσλήψεων διατηρεί τον  κανόνα της μίας πρόσληψης στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έως και το 2018, (μειώνοντας τις κοινωνικές παροχές) πλήττοντας τα λαϊκά στρώματα τα οποία δεν μπορούν να αγοράσουν τις υπηρεσίες και παροχές εξυπηρετώντας τις μεγάλες ιδιωτικές  επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αντικαταστήσουν το κράτος κυρίως στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Ξεπουλούν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα Funds αφήνοντας άστεγους  συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, αδιαφορώντας αν αυτοί έμειναν άνεργοι ως θύματα της οικονομικής κρίσης. Για όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να αφήσουμε να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο δέκατο ένατο αιώνα και να μη δεχτούμε  τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού χαρακτήρα το οποίο αυτό έχει.  
Εμείς οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε Ημαθίας  θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας ώστε να ακυρώσουμε τα σχέδια  της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα.

ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ      ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο